/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F17a57b49672bf6f6cdc02916033d2898.jpg)
Податкова взялася за ресторани з підозріло низькими виторгами
Чому такі оборони нереальні?
Йдеться про мінімальні зарплати для персоналу (кухаря, офіціанта, бармена), вартість ліцензій на продаж алкоголю, закупівлю продуктів, утримання приміщення та сплату податків. Усі ці витрати не співвідносяться з задекларованим виторгом, повідомила Державна податкова служба, передає24 Канал.
Окрім того, частина закладів декларує лише безготівкові операції, тоді як частка готівки у виторзі складає менш ніж 5%.
Задекларовані виторги на рівні 50 000 гривень не дають можливості жодному закладу реально функціонувати. Це шкодить і бюджету держави, і самому бізнесу, оскільки такі підприємства одразу потрапляють у зону ризику та під пильний контроль,
– зазначили у ДПС.
Що відомо про сірі схеми ресторанів?
- Раніше голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев наголошував, що більшість ресторанів в Україніпрацюють через ФОПи.У сфері зареєстровані 68 000 фізосіб-підприємців і лише 3200 компаній.
- Через таку практику держава щороку втрачає близько 7 мільярдів гривень податкових надходжень.
- За перше півріччя 2025 року обороти закладів харчування зросли на 5% у порівнянні з минулим роком. Втім, це зростання відбулось переважно через підвищення цін, а не збільшення кількості відвідувачів.
- До слова, у 2023–2025 роках БЕБ неодноразово проводило масштабні перевірки мережевих ресторанів у Києві, Львові та Одесі. Найбільш резонансною була справа львівського холдингу !FEST, який після обшуків у 2023 році був змушений відшкодувати понад 13 мільйонів гривень податків.

