Подорожчає хліб і не лише: Марчук розповів, яких цін на продукти чекати до кінця року
Подорожчає хліб і не лише: Марчук розповів, яких цін на продукти чекати до кінця року

Подорожчає хліб і не лише: Марчук розповів, яких цін на продукти чекати до кінця року

Ціни на основні продукти харчування в Україні поповзуть вгору вже в жовтні-листопаді, подорожчають зокрема хліб і молочні продукти, зазначив Денис Марчук.

Попри те, що жнива в Україні тривають, вже можна робити попередні оцінки врожаю 2025 року, а також прогнозувати, що відбуватиметься з цінами на основні продукти харчування восени-взимку. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів Главреду, наскільки в Україні подорожчають хліб, молочні продукти та м’ясо, ціни на які продукти не обіцяють до кінця року неприємних сюрпризів, а також скільки коштуватимуть овочі "борщового набору", і чи не стане борщ стравою, яку українці зможуть собі дозволити виключно на свята.

Яким цього року був урожай пшениці, а, відповідно, яких цін на хліб можна очікувати восени-взимку?

По пшениці – основній сировині, з якої випікається хліб – у нас зберігаються показники минулого року: ми зібрали приблизно 22 мільйони тонн. Тому говорити про те, що у нас буде дефіцит пшениці, а відсутність сировини негативно впливатиме на ціну, не доводиться.

Ціна на сировину, тобто пшеницю, в ціні хліба – це не більше 20-25%. Інші складові більше впливають на формування кінцевої ціни, яку ми бачимо в магазині, тому що проходить повний цикл виробництва. До цих факторів належать і логістика, і вартість паливно-мастильних матеріалів, і продовольча інфляція, яка в Україні, на жаль, є досить високою (близько 22%). Хлібозаводи працюють на газових та електропечах, відповідно, ціну формують і витрати на електроенергію та газ, які подорожчали з 1 серпня 2025 року. Таким чином, в ціну на хліб уже буде закладатися подорожчання.

В Україні нема підстав очікувати дефіциту пшениці, запевнив експерт
За підсумками 2025 року хліб подорожчає приблизно на 20-25%, зазначив Марчук / Фото: ua.depositphotos.com

Також на ціну впливає і оплата людської праці, тобто кошти, витрачені на заробітні плати. Враховуючи, що багато хлібозаводів належать до критичної інфраструктури, заробітна плата там має складати не менше 20 тисяч гривень.

Крім того, заводи працюють переважно на іноземних комплектуючих виробництва, а закуповують їх за долари чи євро. Відповідно, співвідношення гривні та валют теж впливає на ціну.

Це ключові фактори, які впливають на формування ціни на хліб. У 2024 році ціни на хліб зросли більш ніж на 20% у порівнянні з 2023 роком. Цього року вже дев’ять місяців поспіль ми спостерігаємо подорожчання хліба на 1,5-2%, лише у квітні ціни не зростали. Виходить, що за підсумками 2025 року хліб подорожчає приблизно на 20-25%.

Як можуть змінитися ціни на крупи? Чи є передумови для подорожчання гречки та інших ключових круп?

З крупами приблизно така сама ситуація, що й з переробкою в цілому. Витрати на те, щоб, наприклад, гречку, висіяти, посмажити тощо, будуть впливати на формування ціни.

Зараз говорити про підвищення цін на ключові крупи не доводиться. Можливо, ситуація в енергетиці згодом вплине на ціни на крупи, адже ворог знов почав активно завдавати ударів по енергетичних об’єктах України, відповідно, може подорожчати електроенергія. Але я думаю, що ціна почне змінюватися не раніше, ніж взимку. Восени підвищення цін на крупи я не передбачаю.

Від урожаю і цін на зернові залежать ціни на комбікорм для птиці, свиней, корів. Відтак, чи можна вже передбачити, наскільки восени і взимку можуть змінитися ціни на м’ясо?

М’ясна група товарів у нас доволі вартісна, тому ціни на яловичину та свинину зафіксувалися і вже певний час залишаються на відносно сталих цифрах. Що стосується цін на курятину, то поки що вони точно не будуть змінюватися. Те саме можна сказати і про ціни на свинину. Адже коли кілограм м’яса свинини коштує більше 200 гривень, слід зважати і на платоспроможність населення.

Ціна на м’ясо справді суттєво залежить від того, якими будуть ціни на комбікорм. Але кукурудзу в Україні тільки починають косити, тому спрогнозувати ціну на неї зараз складно – вона на біржах буде коригуватися. Але так, комбікорм дуже впливає на собівартість виробництва м’яса.

Та, крім того, слід зважати на ще один важливий нюанс – із початком повномасштабної війни в Україні дуже скоротилася кількість ферм і свинокомплексів. А тому ціна на свинину та яловичину є досить високою.

За моїми прогнозами, у вересні-жовтні не буде суттєвого коливання цін на м’ясну продукцію – вони зберігатимуться плюс-мінус на тому самому рівні, що й зараз.

Але – якщо, не дай Бог, будуть виникати перебої зі світлом, як це було в 2022 році, коли траплялися блекаути, і це призводило до необхідності застосовувати додаткові джерела енергії, відповідно, тоді зростала собівартість, якщо так буде відбуватися восени-взимку цього року, будемо говорити про зміну ціни на м’ясо.

Ціна на свинину та яловичину лишається високою в Україні і суттєво не зростатиме через платоспроможність українців, зазначив Марчук
За словами Марчука, ціна на м'ясо підскочить, якщо восени-взимку російські обстріли призведуть до блекаутів в Україні / Фото: УНІАН

Що, за вашим прогнозом, буде з цінами на молочні продукти восени-взимку? Адже через сезонний фактор скорочується виробництво молока.

Так, справді, ситуація з молочкою гірша, тому що у нас закінчується "сезон великого молока". А в нас не така велика кількість молока екстра-класу – це те молоко, з якого виробляються кращі види молочної продукції та експортуються. Тому ціни на молочку, найімовірніше, зростуть на 7-8%.

Втім, багато що буде залежати від наших експортних потенціалів на європейський ринок. Зараз ще відбувається експорт молочки, що призводить до зростання собівартості закупівельних цін на молоко екстра-класу, бо ми багато експортуємо. А якщо буде квота, обмежиться кількість експорту, можливо, й ціна тоді стабілізується.

Втім, у вересні-листопаді, за моїм прогнозом, ціни на молочні продукти зростуть у межах 7-8%.

Ціни на яйця теж через сезонний фактор поповзуть вгору, як і на молочну продукцію?

З яйцями поки що ситуація обіцяє бути більш-менш стабільною, оскільки виробництво яєць ми наростили. Тому коливання цін на яйця здебільшого буде залежати від цін на електроенергію, оскільки це виробництво споживає колосальну кількість електроенергії. Якщо ціни на електроенергію підуть вгору, зростатимуть витрати виробництв. Зараз ціна стабілізувалася, але далі восени ціна на яйця може зрости на 5-10%.

Яйця в Україні подорожчають на 5-10%, зазначив Марчук
За прогнозом Марчука, у вересні-листопаді ціни на молочні продукти зростуть у межах 7-8% / Фото: УНІАН

Ціни на овочі (морква, картопля, капуста, буряк, цибуля) – яка картина вимальовується щодо них цієї осені та зими?

Ситуація з овочами цього року однозначно буде кращою, ніж торік. Минулого сезону ми втратили чимало врожаю овочів через посуху. Цього року інша тенденція: в липні ціни на овочі були нижчими, ніж у червні, а в серпні ситуація стала ще кращою, ніж у липні. Тому овочі "борщового набору" за рахунок значної пропозиції просідають у ціні.

У вересні-жовтні ціни на овочі будуть зберігатися ще на низькому рівні, аж до моменту закладання їх на зберігання. Після цього ціни можуть підскочити (зберігання, звісно, передбачає додаткові витрати). Загалом, у цьому сезоні ціни на овочі на 30-40% нижчі, ніж в аналогічний період минулого року. Це стосується картоплі, моркви, буряка, капусти, тобто овочів "борщового набору".

Чи вистачить власного врожаю тієї ж картоплі Україні до весни, чи вже наприкінці осені або на початку зими буде потреба в імпортній картоплі?

Так, вистачить. Врожай досить хороший цього року. Але так чи інакше взимку у нас починають дорожчати овочі через витрати на зберігання, а навесні відбувається надходження імпорту через те, що своєї якісної картоплі стає менше.

У вересні-жовтні ціни на овочі будуть зберігатися ще на низькому рівні, запевнив Марчук
Врожай овочів борщового набору в Україні кращий, ніж торік, але взимку все одно вони подорожчають, зауважив Марчук / Коллаж: Главред, фото: УНІАН

Взагалі, дефіцит овочевої групи в Україні зараз на рівні 400 мільйонів доларів, тобто ми імпортуємо овочі на таку суму. Уявіть, скільки грошей ми втрачаємо! Все було б інакше, якби в нашій державі був правильний підхід до надання кредитів аграріям, що займаються овочівництвом. І зараз це поступово починають робити, думають над грантами, щоб виробники заходили в цю нішу, а ми не були залежними від імпорту в зимовий період часу і послуговувалися своїм виробництвом. Якщо це буде зроблено, то зимовий період ми будемо проходити з незначними стрибками цін.

Втім, усе це в перспективі, а зараз ситуація така, що овочевих сховищ не вистачає для зберігання. Тому під час піку реалізації з городів і полів ціна на овочі низька, але щойно овочі починають закладатися на зберігання (тими, хто може це робити), ціна зростає.

Про персону: Денис Марчук

Денис Марчук – заступник голови Всеукраїнської агарної ради, керівник Центрального апарату Аграрної партії України (2016 р.), заступник голови Аграрної партії України (2016-2017 рр.). У 2015 році координатор проекту "Аналітична платформа АПК".

Джерело матеріала
loader