/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F99dc20f48374b85876cb1f87987fdcb9.jpg)
Виробництво гороху в Україні зростає найшвидше серед агрокультур
Виробництво гороху в Україні зростає найшвидше серед агрокультур
Україна цьогоріч зібрала 610 тис. т гороху, що на 30% більше, ніж торік. Це найвищий темп зростання серед сільгоспкультур на цьому етапі жнив.
Про це пише Forbes.ua з посиланням на дані Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства.
Як розповіла президентка Української бобово-соєвої асоціації (УБСА) Антоніна Скляренко, Україна – у десятці найбільших виробників гороху у світі. Посівні площі під культурою зросли на 25%, до 0,27 млн га.
Майже весь обсяг, за даними УБСА, іде на експорт: внутрішній ринок споживає приблизно 10%. Торік, згідно з інформацією Держстату, аграрії експортували 378,6 тис. т гороху на $115 млн. Дані за сім місяців 2025-го ($28 млн) не показові, бо аграрії збирають горох у липні-серпні та експортують левову частку врожаю наприкінці року.
Основні експортні ринки у 2024-му – Туреччина, Індія та Італія. Найбільше гороху в Україні виробили аграрії Одещини (193 400 т), Миколаївщини (68 700 т) та Кіровоградщини (55 600 т), за даними Мінекономіки.
У 2026-му посівні площі під горохом можуть зрости ще на 15–20%, вважає головний агроном HarvEast Петро Кравчук.
Причиною зростання виробництва гороху Антоніна Скляренко назвала те, що Китай відкрив власний ринок для українського гороху. Крім того, Індія продовжила дію нульвого мита на імпорт гороху. Найбільші світові споживачі відкрили власні ринки, і світова ціна пішла вгору. За рік експортні ціни на горох зросли на 9%, до $325/т.

