/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2Fb49103164ba618a27afcc7af000c7470.jpg)
Українські аграрії продовжують нарощувати виробництво бобових
Українські аграрії продовжують нарощувати виробництво бобових. Цього року зібрано 611,6 тис. тонн гороху з 265,7 тис. гектарів – це на третину більше, ніж торік.
Про це розповіла президентка Української бобово-соєвої асоціації Антоніна Скляренко.
"Станом на 11 вересня 2025 року за площами обмолоту гороху лідирують Одеська область – 88 тис. га, Миколаївська – 48 тис. га, Кіровоградська – 22 тис. га. Хоча основні площі зосереджені у південних областях, проте через посуху врожайність тут знизилася до 20 ц/га. Натомість західні регіони показують 30–35 ц/га, центральні також демонструють високі результати: Черкаська – 31 ц/га, Чернігівська – 32 ц/га. У середньому по Україні врожайність гороху становить 23 ц/га", - зазначила Антоніна Скляренко.
Сочевиця також набирає обертів у виробництві.
"Площі під червоною сочевицею зросли до 25–26 тис. га, а ціна тримається близько 25 тис. грн/т, що робить її однією з найбільш маржинальних культур сезону", - додала Антоніна Скляренко.

