Золоті яблука: чому фрукти стають предметом розкоші
Золоті яблука: чому фрукти стають предметом розкоші

Золоті яблука: чому фрукти стають предметом розкоші

Очікувати повернення цін на яблука до 5 грн/кг більше не варто.Про це в ефірі "Українського радіо" заявив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.За його словами, цьогорічне різке зростання цін на початку літа - це стандартна сезонна динаміка."У серпні - під час збору врожаю - яблука коштували 25-30 грн/кг. Восени та взимку ціна традиційно зростає щомісяця на 5-7%. На початку літа ми побачили цінник 60–80 гривень - і це цілком закономірно", - пояснив Баштанник.Він нагадав, що всі фрукти та овочі мають мінімальну вартість під час збирання, після чого поступово дорожчають через зменшення обсягів зберігання. В українських умовах ситуацію ускладнює ще й нестача сучасних потужностей для зберігання фруктів, через що ціна росте швидше. Крім того, вперше за тривалий час Україна почала імпортувати яблука, оскільки власних запасів виявилося недостатньо. Це є нетиповим явищем, яке також вплинуло на внутрішній ринок.Станом на вересень, ціни на яблука стабілізувались на рівні 25-30 грн/кг. Баштанник вважає, що така вартість залишиться актуальною найближчими місяцями, після чого знову почнеться планове зростання на 3-5% щомісяця."Яблуко за 5 гривень ми вже не побачимо. Це ціна нижча за собівартість, і для виробника вона несправедлива. У такому випадку фермери просто переорієнтуються на експорт або переробку. Продавати собі в збиток - немає сенсу", - наголосив експерт.

Джерело матеріала
loader
loader