Європейська цукрова промисловість занепадає через низькі ціни та український експорт
Європейська цукрова промисловість занепадає через низькі ціни та український експорт

Європейська цукрова промисловість занепадає через низькі ціни та український експорт

Європейська цукрова галузь переживає різкий спад — ціни на продукт впали до мінімуму за останні три роки, а заводи масово закриваються через падіння прибутковості.

Про це пише Financial Times.

Згідно з даними Єврокомісії, у червні ціни на цукор у Європі становили 536 євро за тонну — на третину нижче, ніж минулого літа. До падіння призвели надлишкові запаси, зростання виробництва буряків та скорочення споживання.

"За нинішніх цін ринок просто не є сталим. Якщо ситуація не зміниться, ми побачимо ще більше закриттів цукрових заводів у Європі", — заявив П’єр-Анрі Дітц, генеральний менеджер Cristalco.

Тільки цього року в ЄС вже припинили роботу п’ять заводів. Загалом їхня кількість скоротилася до 83, тоді як фермери зменшують площі під буряком на 10% через збитковість.

Представники галузі також критикують політику ЄС, яка, за їхніми словами, створює «невідповідність між екологічними стандартами та торговельною політикою». У той час як європейські виробники дотримуються жорстких норм, імпортери отримують безмитний доступ на ринок.

Окрему увагу в ЄС звертають на імпорт українського цукру. За 2023–2024 роки до Євросоюзу надійшло понад 1 млн тонн продукції, що посилило ціновий тиск. У відповідь Брюссель скоротив квоти на український експорт на 80% із липня 2025 року.

Водночас Україна встановила власну квоту на експорт цукру до ЄС — 11 тис. тонн у період з 6 червня по 5 серпня 2025 року. У 2024 році Київ поставив на зовнішні ринки рекордні 746 тис. тонн цукру на $419 млн, значну частину з яких — у Євросоюз.

Європейські виробники попереджають, що без підвищення цін та скорочення імпорту виробництво в ЄС може втратити довгострокову життєздатність.

Теги по теме
Евросоюз экспорт
Источник материала
loader
loader