Артишок в Україні займає не більше 10 га. Що стримує вирощування овочу
Артишок в Україні займає не більше 10 га. Що стримує вирощування овочу

Артишок в Україні займає не більше 10 га. Що стримує вирощування овочу

Артишок в Україні займає не більше 10 га. Що стримує вирощування овочу

Для якісного вирощування артишоку необхідна сукупність декількох факторів, але основною перепоною для фермерів є брак інформації та досвіду, що робить цю нішу незаповненою.

Василь Остапчук почав вирощувати артишок у 2019 році, коли було висаджено перші 20 кущів, однак справа не мала значного успіху. Зовнішні обставини значно вплинули на діяльність фермера, тож до улюбленого заняття він повернувся лише у 2022 році з арсеналом у цілих 6 кущів артишоків. 

«У 2019-му я вперше скуштував артишок. Це були італійські мариновані артишоки-гриль. Після того і мені захотілось самостійно приготувати цей овоч, однак в Україні у свіжому вигляді він не продавався. На полицях можна було знайти лише маринований артишок. Тоді я почав шукати насіння в ритейлових магазинах та пробувати його вирощувати. Мої перші 20 кущів лише злегка нагадували артишоки, а 2022 року, після значної паузи, я намагався впоратися з шістьма кущами рослини, й мені вдалося, але відносно. Бутонів (плодів артишоку) ми тоді не отримали, але це були просто гігантські кущі, близько півтора метра в діаметрі й десь метрової висоти», — розповів AgroPortal.ua підприємець Василь Остапчук. 

Источник материала
loader
loader