/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F690467a44b8d7515ad558ea6b57a2bd8.jpg)
Ринок гарбузів в Україні змінив орієнтири: які ризики для виробників
Ринок гарбузів в Україні змінив орієнтири: які ризики для виробників
Осінь традиційно вважається сезоном гарбузів, але цього року ціни на них відчутно зросли. На це є кілька причин.
Як розповів у коментарі «Комерсант Український» координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв, йдеться не просто про зміни цін, а про перехід культур із кормового сегмента в комерційний, що створює нові виклики та можливості для агробізнесу.
За спостереженнями експерта, прямих даних моніторингу конкретно по гарбузах бракує, тому скласти точне порівняння з минулим роком важко. Проте ринок уже демонструє ознаки структурних змін: ті сорти гарбузів, що раніше вирощувалися насамперед для кормових цілей, поступово витісняються спеціальними сортами, націленими на кулінарне використання — зокрема, ті, які популярні в європейських мережах (наприклад, баттернат).
Наразі попит перевищує пропозицію на такі ринкові сорти, оскільки небагато виробників спеціалізуються на цьому. Відповідно, зростання ціни на гарбуз стає невіддільною частиною такого переходу з «сільськогосподарського» на «споживчий» сегмент.
Олександр Хорєв наголосив, що загальні ринкові умови впливають на нього прямо. Зростання вартості пального, добрив, транспорту — уся вартість виробництва овочів в Україні підскочила останніми роками.
У результаті навіть невелике підвищення попиту на «споживчий» гарбуз або прогнозоване зростання внутрішнього споживання може спричинити високий відгук у ціні. Це добре видно на прикладі моркви чи огірків, де цінові зміни були різкими й помітними негайно.
Один із ризиків для українських виробників: якщо ціна гарбуза занадто стрімко піде угору, конкуренція на європейських ринках стане жорсткішою. Україні доведеться балансувати між внутрішнім попитом та експортом, зберігаючи конкурентоспроможність.
Крім того, споживчі мережі та ритейлери можуть відмовитись закуповувати дорого, якщо маржа занадто вузька. Тому багато що залежатиме від стратегій закупівель, контрактів і прогнозування урожаю.
За словами експертів, для стабільності ринку гарбуза необхідно збільшувати виробничі площі під ринкові сорти та вдосконалювати логістику й охолоджувальні ланцюги. Це дозволить поступово зменшити дисбаланс між попитом і пропозицією.

