/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F94a0acada8a8016b0853bc1374e7a743.jpg)
Зміцнення та збільшення продукивності: ключові зміни в українському молочному секторі
Зміцнення та збільшення продукивності: ключові зміни в українському молочному секторі
Українська молочна галузь максимально наблизилася до стандартів ЄС, а прогрес у якості продукції доводить, що українські виробники готові працювати за європейськими правилами. До того ж Європейський Союз став ключовим партнером для українських молочних компаній.
Важливість системної гармонізації українського аграрного законодавства з європейським, реальний стан виробництва, експорту й упровадження європейських норм у вітчизняній молочній галузі обговорювали на міжнародному семінарі «Молочний сектор України: зміцнення стійкості, сталий розвиток та європейська інтеграція», організованому Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) у партнерстві з Міністерством фінансів Чеської Республіки за підтримки уряду Великої Британії та у співпраці з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (UCAB).
Повномасштабне вторгнення росії продовжує завдавати суттєвої шкоди українському сільському господарству. Станом на 2025 рік близько 20% сільгоспземель України залишаються тимчасово окупованими, значна частина територій замінована, а інфраструктура ферм і переробних підприємств зазнала руйнувань.
Загальне скорочення виробництва у тваринництві за період 2021–2024 років виглядає таким чином:
- Велика рогата худоба (ВРХ): мінус 23% (з 2,64 млн до 2,03 млн голів).
- Свині: мінус 20% (з 5,69 млн до 4,48 млн).
- Птиця: мінус 8% (з 202 млн до 186 млн голів).
- Молоко: мінус 17% (з 8,71 млн т до 7,21 млн т).
- М’ясо: мінус 6% (з 2,44 млн т до 2,30 млн т).
- Яйця: мінус 19% (з 14,07 млрд до 11,45 млрд штук).

