Органічний виробник ягід розширює площі
Органічний виробник ягід розширює площі

Органічний виробник ягід розширює площі

Органічний виробник ягід розширює площі

Рівненський виробник органічної замороженої суниці садової та малини «Дедденс Агро» планує розширювати площі під ягодами. Зараз під цими культурами по 22 га, а загалом компанія обробляє 6 тис. га.

Про це розповів агроном ТОВ «Дедденс Агро» Дмитро Брицов під час конференції «Органічне агровиробництво: освіта і наука».

«Ягоди — наш нішевий напрям, але обсяг зростатиме. Ми вже почали закладати полуницю на гребенях, оскільки такий спосіб виробництва зменшує навантаження на працівників, полегшує збір урожаю», — зазначає Дмитро Брицов.

У господарстві суницю садову збирають вручну, кожна працівниця збирає від 100 до 250 кг ягід на день. 

Через невеликий обсяг зібраної за день продукції (1-2 т) раніше поставала проблема із заморожуванням, тому прийняли рішення зробити власне заморожування. Потужність лінії шокового заморожування за температури 32°С складає 6 т на добу, зберігання — 140 т. Ягоди сортують і складають у ящики різних розмірів. 

Розвивати ягідний бізнес без власного заморожування взагалі невигідно, вважає агроном.

«Ягоду експортуємо переважно до Європи. Із власним заморожуванням не залежимо ані від погоди, ані від обсягів. Можемо калібрувати і сортувати продукцію належним чином. Не всі компанії хочуть робити це, або ж вартість дуже висока», — пояснив Дмитро Брицов.

Морозильна камера «Дедденс Агро» живиться від сонячних панелей. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua

Источник материала
loader