/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2Fdfe68257378e4338bf19ba514f3ba827.jpg)
Україна відновлює виробництво та експорт свіжої смородини
У 2025 р. в Україні практично стабілізувалось виробництво смородини, яке починаючи з 2022 р. спадало на 6-7% щорічно. Про це розповіли аналітики Асоціації «Ягідництво України», пише УкрАгроКонсалт.
Також Україні вдалось повернути обсяги експорту свіжої смородини до рівнів 2022 року, оскільки європейські ринки забезпечують кращі ціни за внутрішні.
Основним імпортером залишається Польща — понад 90% експорту. Також вдалось відновити експорт до Молдови, яка раніше була одним з ключових партнерів у цій категорії.
За даними асоціації, у 2025 році спостерігається поступове відновлення експорту замороженої смородини. Обсяги все ще на 40% нижчі, ніж у 2022 р., водночас експорт зріс у 2 рази порівняно з 2023 роком.
Основні напрямки експорту замороженої смородини:
Польща — 40%;
Німеччина — 15%;
Франція — 5%;
Австрія — 5%;
Італія — 4%.

