Світовий попит на заморожену картоплю фрі різко зростає
Світовий попит на заморожену картоплю фрі різко зростає

Світовий попит на заморожену картоплю фрі різко зростає

Світова торгівля замороженою картоплею, зокрема фрі, зросла за п’ять років із $7,7 млрд у 2019 році до $13,2 млрд у 2024-му. Популярність продукту та збільшення цін стимулюють виробництво та переробку картоплі у світі. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на Rabobank.

За даними аналітиків, головним драйвером зростання світового експорту стала заморожена картопля фрі. Підвищення цін пов’язане як зі зростанням попиту, так і з подорожчанням вирощування та переробки картоплі.

Найбільшими імпортерами картопляної продукції залишаються США, а також Великобританія, Мексика, Саудівська Аравія, Німеччина та Іспанія. Китай і Індія, навпаки, стали експортером завдяки розширенню власних переробних потужностей.

«Ми очікуємо, що в найближчі роки країни, що розвиваються, продовжать збільшувати частку у світовому виробництві та переробці картоплі завдяки зростанню попиту й конкурентоспроможності», – зазначають аналітики.

У Північній Америці та Європі середні врожаї вже високі, але їх подальше зростання ускладнене кліматичними екстремами та суворими регуляціями щодо захисту рослин. Зокрема, Нідерланди мають труднощі з розширенням експорту насіннєвої картоплі, що становить близько половини світових поставок.

На початку осіннього сезону 2025 року картопля в Україні почала дешевшати через збільшення пропозиції. Виробники були вимушені зменшити ціни в середньому на 10%. Фермери розповіли, що наразі серед покупців має попит більші сорти картоплі, а дрібна майже не затребувана. Експерти зазначають, що зараз ціна на картоплю зменшилася вже на 18%, у порівнянні з минулим роком у цей час.

Водночас у жовтні на «Дні поля» у Волинській області українські аграрії вразили результатами врожайності, які перевищили показники Польщі. Наші аграрії представили на заході 79 сортів картоплі, деякі з цих сортів та якість овочів здивували польського фермера. Він назвав врожайність української картоплі «неймовірною».

Щороку в Україні вирощується понад 10 млн тонн картоплі, проте через обмеження збуту на внутрішньому ринку її експорт до ЄС поки що неможливий. Через це більшість підприємств картоплю вирощують як другорядну культуру у сівозміні. Микола Пономаренко зі СТОВ «Десна» зазначає, що площі під картоплею зменшилися з 500 га раніше до 180–200 га у 2024–2025 роках.

Українські виробники картоплі стикаються з напливом дешевої імпортної продукції з Польщі, що вже відчутно впливає на ціни та прибутки фермерів. За словами директора ПП «Імпак» Сергія Маліновського, польські фермери завдяки дотаціям ЄС можуть продавати картоплю на українському ринку за 6 грн/кг, тоді як українські виробники змушені реалізовувати її за аналогічною або вищою ціною. Це створює нестабільність ринку та підвищує ризики для дрібних і середніх господарств.

Источник материала
loader
loader