Взимку овочі українського виробництва дорожчатимуть, але імпорт стримуватиме зростання цін - експерт
Взимку овочі українського виробництва дорожчатимуть, але імпорт стримуватиме зростання цін - експерт

Взимку овочі українського виробництва дорожчатимуть, але імпорт стримуватиме зростання цін - експерт

Внутрішній український ринок тепличних овочів у зимовий період формуватиметься не стільки попитом на українську продукцію, скільки конкуренцією з імпортом, який фактично визначатиме цінову межу.

Про це повідомив експерт із аграрного ринку, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв, передає Укрінформ з посиланням на EastFruit.

«У період з листопада по лютий-березень місцеве виробництво тепличних овочів практично відсутнє. Можливо, до 10%, а то і менше, цієї продукції виробляється українськими компаніями, саме через дорогі енергоносії», – пояснив Хорєв.

За його словами, основними постачальниками овочів на український ринок взимку стануть іноземні виробники, зокрема з Туреччини, де кліматичні умови дозволяють вирощувати тепличні овочі без значних втрат на енергоносії.

Українські овочі також будуть присутні в супермаркетах, але їх ціна значно перевищуватиме імпортні аналоги. Споживачі, які готові платити за підтримку вітчизняних виробників, будуть змушені платити в рази більше.

«Як показує практика, гуртові ціни на тепличні овочі досягали максимум в період піку новорічних свят, наприкінці січня, це було і 150, і 160 гривень, і вище. Ну, це загалом тепличні овочі <…>А місцева продукція українського виробництва, вона і за 200 гривень переходила. Але зазначу, при цьому обсяги продажів, вони дуже незначні невеликими обсягами», - зауважив Хорєв.

У нинішніх економічних умовах більшість українських домогосподарств змушена скорочувати витрати на продукти, що не є першою необхідністю. За словами Хорєва, споживачі, особливо в умовах війни та економічної нестабільності, не можуть дозволити собі дорогі овочі.

Таким чином, внутрішній ринок у зимовий період формуватиметься не стільки попитом на українську продукцію, скільки конкуренцією з імпортом, який фактично визначатиме цінову межу.

«Ціни будуть зростати, але їх буде постійно стримувати ціна на імпортну продукцію. Якщо імпорт буде дешевше, як би ми не любили українське, місцеве, як би ми не казали, що це якісь тепличні овочі, що вони вирощені, якось, може, не за тими технологіями, але все одно перевагу віддають, в першу чергу, доступнішій продукції», – підсумував експерт.

Як повідомлялось, обмежена пропозиція тепличних помідорів на українському ринку дозволяє місцевим комбінатам підвищувати відпускні ціни на цю продукцію вже третій тиждень поспіль.

Теги по теме
Рынок
Источник материала
loader
loader