Запорізький ОЕЗ працює у гібридному форматі: ріпак приносить більше, ніж соняшник
Запорізький ОЕЗ працює у гібридному форматі: ріпак приносить більше, ніж соняшник

Запорізький ОЕЗ працює у гібридному форматі: ріпак приносить більше, ніж соняшник

Три роки тому Запорізький олійноекстракційний завод, що входить до складу ТОВ «Оптімусагро Трейд», перейшов на гібридну роботу і почав паралельно з соняшником переробляти ріпак. Таке рішення було продиктоване надто низькою маржою на соняшник. Про це під час конференції «Fat-and-Oil Industry-2025» розповів заступник генерального директора з товарних потоків ТОВ «Оптімусагро Трейд» Роман Сузак, пише АПК-Інформ.

За його словами, якість ріпаку в Україні поточного сезону дуже висока. В цьому році підприємство отримало шрот з найкращим показником протеїну за останні роки - близько 40-41%. В той же час, соняшник сильно програє за якісними показниками: дрібно насіннєвий та засмічений. Так, якщо в минулому році вихід соняшникової олії рахувався понад 43%, то цього року не дотягує до 42%, що впливає на рентабельність заводу.

«На сьогодні насіння до елеватора у більшості випадків не доїжджає, адже машина з поля одразу їде на переробний комбінат, і ціна зростає дуже швидко. На жаль, ціни на шрот та соняшникову олії не витримують такої динаміки. Якщо казати про маржу соняшнику - вона дуже низька. Привезти соняшник на завод наразі коштує $10, переробити - це енерговитрати. На кожному заводі вони різні, але вони не можуть бути низькими, бо це і зарплатня, і податки, і собівартість електроенергії, і інших енергоносіїв, які кожен день дорожчають. Потім привезти продукцію в порт, а це ще приблизно $20, а якщо везти до кордону - $30. Порахувавши всі складові, ми можемо отримати від’ємну маржу. До прикладу: у минулому сезоні ми рахували і було $15-20, але була межа, через яку нам було вигідніше зупинити виробництво та платити людям якусь скорочену зарплату. Але фахівців ми тримали, бо в Запоріжжі з фахівцями все доволі складно», - наголосив Р. Сузак.

Також він заявив, що заводом розглядається переробка сої, однак сировини в області наразі не вистачає.

«Розглядаємо переробку сої. Тобто три культури треба накопичувати і частково періодами їх переробляти, але від Запоріжжя сої доволі мало. Сировини поряд немає. Треба везти від Полтави до Запоріжжя, і при тій ціні, яка є на ринку, наразі переробка нерентабельна. Тому поки будемо працювати з соняшником та ріпаком. На сьогоднішній день ми ріпаку переробляємо в 2 рази більше, ніж соняшнику. Однак при цьому, якщо взяти довоєнні часи, коли ми виробляли 80 тис. тонн на місяць, наразі вихід продукції становить до 50%. Тому, як воно після Нового року буде, ніхто не знає, конкуренція велика і в регіоні сировини не вистачає. Скоріш за все, обсяги поступово будуть знижуватись, і ми розглядаємо, що вже в травні, можливо, будемо зупинятись на ремонтні роботи», - підсумував Р. Сузак.  

Источник материала
loader
loader