Які страви готують на Галичині на Святвечір: що обов'язково ставлять на стіл
Які страви готують на Галичині на Святвечір: що обов'язково ставлять на стіл

Які страви готують на Галичині на Святвечір: що обов'язково ставлять на стіл

Про це пише 24 Канал.

Які 12 страв готують на Святвечір?

На Святвечір в Україні готують 12 пісних страв. Список може варіюватися залежно від регіону та родинних звичаїв, але на Галичині часто включають такі страви і кожна має символічне значення:

  • Кутя

Головна страва Святої Вечері. Варена пшениця з медом, маком, подрібненими горіхами та іноді родзинками. Зерно для наших пращурів було символом вічного життя, багатства, достатку. Мед означав Боже слово, чистоту, християнську віру. Також до куті обов’язково додавали мак. Він символізував невинно пролиту кров, мучеництво.

  • Узвар

Напій із сушених фруктів (яблук, груш, слив). Він символізує нове життя, народження, яке було дароване людині Богом.

  • Овочеві страви

На святковому столі у галичан можна зустріти різноманітні страви з овочів: це класична тушкована капуста з грибами тощо.

  • Пісний борщ

Борщ з овочів (буряків, капусти, без м'яса), часто з грибами. Він вважався символом крові невинних дітей, яких Ірод убив у Вифлеємі.

Які страви готують на Галичині на Святвечір: що обов'язково ставлять на стіл - Фото 1
Борщ – одна із страв, яку ставлять на стіл на Святвечір / Фото Unsplash (світлина ілюстративна)

  • Вареники

З пісними начинками: картоплею, капустою чи грибами. Символізують місяць, родючість, достаток і благополуччя в домі.

  • Хліб, Калач

Символізує смерть і воскресіння (зерно "помирає" в землі, а потім проростає).

  • Голубці

Пісні голубці з рисом, гречкою тощо. Символізують Святого Духа, що несе до людей Божу любов.

  • Боби або квасоля

Варена квасоля чи боби, часто з засмажкою. Символізують відродження ("Божу весну") та єдність роду.

  • Мариновані гриби

Гриби, заготовлені з осені, заправлені цибулею та олією (традиційно на Галичині). Символізують дари природи та щедрість землі.

  • Оселедець

Маринований або заправлений олією з цибулею (одна з рибних страв на Галичині). Риба – символ християнства. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа, тому що грецька абревіатура імені Спасителя (ІХТІОС) перекладається як "риба".

  • Смажена риба

Смажена риба – друга рибна страва, яку ставлять на стіл.

Які страви готують на Галичині на Святвечір: що обов'язково ставлять на стіл - Фото 2
Смажену рибу також ставлять на стіл / Фото Unsplash (Keesha's Kitchen, світлина ілюстративна)

  • Пампушки (пампухи)

Солодкі пампушки з маком, варенням чи просто з цукровою пудрою. Символізують радість, свято, достаток і щастя від Бога.

До слова, на стіл подають і освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі, а також кладуть цілі голівки або зубчики часнику, що символізує здоров'я та очищення від гріхів і злих сил.

  • Зазначимо, Святвечір – особливий день для українців, який передує Різдву. Це час, коли родини збираються за святковим столом, на якому обов'язково має бути 12 пісних страв, серед яких головною є кутя. Крім цього, у цей день люди дотримуються інших традицій, які передаються з покоління в покоління, детальніше про них, читайте в матеріалі 24 Каналу.

Теги за темою
Традиції
Джерело матеріала
loader
loader