Нідерландська «Воздвиженка»: як в Амстердамі звели новий «утопічний» район
Нідерландська «Воздвиженка»: як в Амстердамі звели новий «утопічний» район

Нідерландська «Воздвиженка»: як в Амстердамі звели новий «утопічний» район

У столиці Нідерландів забудовується новий житловий квартал Хаутгейвен: сім островів, кожен з яких має свій стиль, що надихався історичною архітектурою Амстердама.

План забудови було погоджно у 2010 році. Концепція передбачала, що архітектори не копіюватимуть старі стилі буквально і не створюватимуть імітацію старого міста — натомість інтерпретуватимуть їх у сучасному дусі.

Ця територія раніше була портом, заснованим у середині ХІХ століття. Сюди припливали баржі з деревиною. З часом прохід став завузьким для судів. Зрештою, вирішили утворити штучні острови, відмежовані штучними каналами та забудувати їх житлом.

Кожен острів забудовано у стилі, який відсилає до певної архітектурної епохи. Так, острів Нарва відтворює будинки-на-каналі XVI століття — іконічну забудову «поясу каналів» у центрі Амстердама. Будинки відрізняються один від одного пропорціями фасадів, матеріалами і кольорами, але всі однакові за висотою і в їхньому дизайні впізнається покликання на певний історичний стиль.

Острів Вібор надихається історичними будинками-складами. З XVI століття жителі міста відводили верхні поверхи для зберігання товарів. Зазвичай на одній ділянці власник будував по два, а то й три вузьких будинки. Часом один із них міг повністю відводитися під склад.

Читайте також: Один із районів Амстердама відвели під самобуди

Архітектори острова, Меме, використали риси неоренесансної архітектури Амстердама.

Житлові будинки острова Лібау — це реверанс впливам дерев’яної архітектури країн Балтії та Скандинавії, звідки свого часу привозили дерево.

Цегляні будинки острова Ревал з округлими кутами та дрібними вузькими вікнами нагадують район Спарндаммербурт, який забудовувався з початку ХХ століття. Один із комплексів віддано під соціальне житло.

Острів Стеттен є іншою інтерпретацією архітектури тих часів, а також де-в-чому орієнтується на проєкти Френка Ллойда Райта.

Острів Карлскрона досі у процесі забудови. Його весь планують віддати під соціальне житло.

Ці різні за дизайном квартали об’єднано загальною концепцією. Так, висота будинків не перевищу п’ять поверхів, серед матеріалів архітектори мусили використовувати менше бетону та скла.

З боку від семи штучних островів Хаутгейвена також передбачено забудову. На відміну від вище згаданих кварталів, де поверховість не перевищує п’ять поверхів, там будуть будинки вищої висотності, які реінтерпретуватимуть модерністське житло другої половини ХХ століття.

З іншого боку вивищується хмарочос у вигляді брами — Понтстейгергебау.

Під Хаутгейвеном проходить автомобільна дорога — її пустили під землею, натомість на поверхні облаштували міський парк. Паркінги так само розташовано під землею. У районі розміщено не лише житло — планувальники намагалися не повторювати помилок модерністів, які проєктували «спальні райони», та передбачили будівлі для різних функцій.

Частка соціального житла тут, однак, менша, ніж планувалося: якщо спершу хотіли виділити третину будинків, то зрештою цю частку знизили до 20%. Для порівняння, загалом в Амстердамі соціальне житло становить понад 40% від усього фонду.

Блогери, які роблять огляди цого району, — зокрема @hoogyoutube та @thehaussmann — зауважують, що зараз Хаутгейвен виглядає надто тихим і безлюдним. Вартість землі тут вища, ніж у середньому в Амстердамі.

  • #Амстердам
  • #Архітектура
  • #Житло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader