Міжнародна премʼєра стрічки «Свідки. Полон вбиває» на Sheffield DocFest у Великій Британії
Міжнародна премʼєра стрічки «Свідки. Полон вбиває» на Sheffield DocFest у Великій Британії

Міжнародна премʼєра стрічки «Свідки. Полон вбиває» на Sheffield DocFest у Великій Британії

Сьогодні стартує британський міжнародний документальний кінофестиваль Sheffield DocFest. Тут відбудеться міжнародна премʼєра документального фільму «Свідки. Полон вбиває» про теракт в Оленівці. Стрічку створила команда «Архіву війни» (реж. Марина Рощина, Тетяна Симон). Після показів, запрошені експерт(к)и та команда «Архіву війни» обговорять надійність свідчень очевидців/-иць, етичні аспекти архівування і потенціал штучного інтелекту в перевірці достовірності історії.

Про фільм:

У ніч на 29 липня 2022 року будівля, в якій утримували українських військовополонених, була знищена вибухом. Свідчень від тих, хто був у будівлі, немає, адже вони досі в полоні або загинули. Доступ до місця вибуху обмежений і надається тільки російським ЗМІ. Цей фільм створений зі свідчень військових, яких раніше утримували в Оленівці, інтервʼю з сімʼями, які чекають на повернення близьких, і медіарепортажів очевидців із Маріуполя.

Показ відбувається за підтримки програми UK/UA Creative Partnerships. Українська премʼєра фільму відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA у червні 2024 року.

Співрежисерка стрічки Марина Рощина коментує: 

«З початку повномасштабного вторгнення команда “Архіву війни” записала понад 750 детальних інтервʼю зі свідками російських воєнних злочинів. Зазвичай наші респондент(к)и — безпосередні свідки цих подій.

«Однак одного дня до нас звернулася Марія Алексеєвич, дружина військового з бригади “Азов”, який захищав Маріуполь, тримав оборону на “Азовсталі” й потрапив у “почесний полон” з побратимами в кінці травня 2022 року. Хоча Марія й не засвідчила безпосередньо ті події, вона стала голосом свого чоловіка, який поки не може розповісти свою історію. Ми вирішили задокументувати історії тих, хто бореться за повернення наших солдатів із полону і для кого час зупинився у постійному очікуванні. Так почався наш фільм»,

— додає співрежисерка Тетяна Симон

Розклад подій:

І. Показ «Свідки. Полон вбиває» + панельна дискусія «Архівування сучасності»

  • Дата: субота, 15 червня 
  • Час: 11:00–12:36
  • Місце: шоурум — Warner Chappell Production Music, екран 4
  • Деталі: англійські субтитри
  • Учасники/-иці: Тетяна Симон (співрежисерка «Свідки. Полон вбиває»), Ріта Бурковська (інтерв’юерка «Архіву війни»), Марія Ципʼящук (координаторка партнерств «Архіву війни»), Максим Демиденко (співзасновник «Архіву війни») і Шейн ОʼСалліван (доцент і голова кафедри кіно та фотографії)
  • Модератор: Ааріф Абрагам (адвокат, письменник і спікер, спеціаліст з міжнародного кримінального права та міжнародного публічного права)

ІІ. Показ стрічки «Свідки. Полон вбиває» + Q&A

  • Дата: неділя, 16 червня
  • Час: 10:30–11:36
  • Місце: шоурум, екран 1
  • Деталі: англійські субтитри
  • Q&A з режисеркою Тетяною Симон

Забронювати квитки.

Події є частиною спеціальної програми фільмів і дискусій на Sheffield DocFest довкола теми фестивалю 2024 року — «Рефлексії про реалії». Ці заходи підтримує програма UK/UA Creative Partnerships, розроблена Британською Радою та Українським інститутом з метою продовження та посилення співпраці між британськими й українськими культурними організаціями після Сезону культури Велика Британія/Україна 2022–2023.

«Архів Війни» (Ukraine War Archive) – це некомерційна партнерська платформа для зберігання цифрових даних, яка створює єдиний реєстр матеріалів, пов’язаних з повномасштабним російським вторгненням в Україну.

Джерело матеріала
loader