Фільм Дмитра Грешка про українських акторів-переселенців «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» вийшов онлайн на Megogo
Фільм Дмитра Грешка про українських акторів-переселенців «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» вийшов онлайн на Megogo

Фільм Дмитра Грешка про українських акторів-переселенців «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» вийшов онлайн на Megogo

Відсьогодні фільм доступний онлайн на Megogo по всій території України.

На початку повномасштабного вторгнення тисячі українців змушені були покинути власні домівки й шукати притулку деінде. Так частина з них потрапила до Ужгорода, що на Закарпатті. Серед тих, хто відгукнувся допомогти переселенцям, був і театральний режисер В’ячеслав Єгоров. Він же став і автором ідеї повнометражного документального фільму. Разом з акторами-аматорами, що приїхали сюди з різних куточків України, він вирішив втілити на сцені класичну п’єсу Шекспіра – «Король Лір».

Зафільмувати історію про силу мистецтва в боротьбі проти жахів війни вирішив режисер Дмитро Грешко в новому повнометражному документальному фільмі.

Продюсером фільму стала Поліна Герман (виробництво UP UA Studio).

Режисер Дмитро Грешко коментує:

«Коли почалось повномасштабне вторгнення, я переїхав в Ужгород, і щоб якось упоратися з новою реальністю, почав знімати все, що відбувається навколо. Одного разу В’ячеслав, місцевий театральний режисер та мій добрий знайомий, поділився ідеєю зйомки фільму про створення театру з переселенцями. Ідея мені сподобалась, і ми без вагань почали роботу. Фільм пройшов довгий шлях, і тепер доступний глядачам онлайн і на Megogo».

Прем’єра стрічки «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» відбулась на кінофестивалі Docudays UA, а світова – на фестивалі фільмів Південно-Східної Європи SEEfest в Лос-Анджелесі, США. 

«Грешко з його хистом до монтажу поєднує ці різнорідні й суперечливі елементи в єдине ритмічне ціле, точно розставляючи акценти, обіграючи відмінності та відтіняючи характери так, що всі «місця стику» починають випромінювати високу емоційну енергію. Досягнута єдність — мистецька й людська — дає потрібну відповідь. Театр, сцена стають тою самою любов’ю, котрої вимагає час. Давня правда; але її варто пережити знову», — писав кінокритик Дмитро Десятерик в свої рецензії на фільм для Детектор Медіа.

Дивитись фільм на Megogo можна за посиланням

]

Фільм створено за підтримки:

Закарпатської Фільмкомісії

Emergency Support Initiative від Київська Бієнале

Docu/Help від DocudaysUA

Rise Up UA

Cinema Space

DocEdu Foundation

Freedom Writers Foundation

People in Need (Словаччина)

ТМ Парада

Департаменту культури, національностей та релігій, та Департаменту освіти і науки, молоді та спорту, Закарпатської обласної військової адміністрації.

Громадської правозахисної жіночої

організації «Зонта-клуб» м. Ужгород

Приватного благодійного фонду

«Сан Франциско – Україна»

Джерело матеріала
loader