Чому українці менше донатять? Аналітика
Чому українці менше донатять? Аналітика

Чому українці менше донатять? Аналітика

Останнім часом часто з’являються повідомлення, що українці майже припинили донатити на потреби армії. Це викликає занепокоєння, але чи дійсно ситуація така, як про це говорять?

Що відомо?

  • У 2024 році Україна зайняла сьоме місце в глобальному рейтингу благодійності Charities Aid Foundation (CAF).
  • На початку року співзасновник Monobank Олег Гороховський поділився статистикою, що з початку повномасштабного вторгнення на благодійні збори було перераховано 1 млрд євро.
  • Тоді ж була оприлюднена статистика Monobank, що у 2023 році сума пожертв значно зросла порівняно з 2022 роком: середній донат підвищився до 349 гривень, а загалом зібрали 24,7 мільярда, що втричі більше за 8,5 мільярда 2022 року, тобто донати через Monobank зросли більш ніж на 30%.
  • Фонд «Повернись живим» станом на жовтень 2024 року зібрав близько 3 мільярдів гривень, за весь 2023 рік — 4,5 мільярда, а в 2022-му — 5,7 мільярда.
  • Фонд Сергія Притули у 2023 році отримав 2,1 мільярда гривень, тоді як у перший рік війни було зібрано понад 4 мільярди гривень.
  • Частка ІТ-фахівців, які регулярно підтримують Сили оборони, становить 75%, середній розмір донату — $188 на місяць.
  • Платформа United24, орієнтована на англомовну аудиторію, у 2023 році зібрала понад 7,9 мільярда гривень.
  • Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, після атаки «Охматдит» за місяць було зібрано майже 1 мільярд гривень.

Ситуація не виглядає критичною, але про які проблеми відомо? Так важливо зазначити, що ще відсутня точна аналітика за 2024 рік, також інформація щодо зборів є неповною, оскільки до процесу залучені різні установи, фонди та бізнеси, що ускладнює можливість зробити остаточні висновки лише на основі даних декількох організацій. Проте є наступні факти:

Головними причинами цієї ситуації є активна дискредитація донатів російською пропагандою, розчарування людей через корупційні скандали, погіршення економічної ситуації в країні та збільшення кількості мікродонатів, які не потрапляють у статистику, але відтягують кошти з великих зборів.

Зараз статистика виглядає так: 61% респондентів назвали основною причиною зменшення пожертв зниження доходів і заощаджень. Ще 35% вказали на корупційні скандали, які знизили їхню мотивацію донатити, а 26% — на випадки шахрайства під виглядом зборів. Крім того, 16% заявили, що втратили довіру до організацій, яким раніше жертвували.

  • #Війна
  • #донати

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader