«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року
«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року

«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року

Beauty-редакторка ELLE.UA Олена Бабіцька поспілкувалася із провідним експертом у сфері краси та здоров`я з 18-річним лікарським та косметологічним досвідом, лікарем anti-age терапії, дерматовенерологом Андрієм Вагановим-Дашковим, який розповів про найбільш ефективні компоненти для омолодження шкіри, використання штучного інтелекту та останні новини індустрії.

Чи впливає нова реальність на наші beauty-звички? Чи стали ми використовувати менше або більше засобів? На що звертаємо увагу при виборі косметики? Та як підлаштовуються під ці тенденції виробники космецевтики?

Виробники в принципі ні під що не підлаштовуються, у них своя стратегія розвитку і вони більш схильні до світових трендів. Що стосується нашої країни — ми увійшли в нову реальність із моменту початку пандемії та перебуваємо в ній уже п`ять років. Природним чином увага пацієнтів змістилася на догляди, які вони можуть зробити вдома. Засоби для домашнього використання сьогодні стали зірками beauty-рутини. Головний принцип вибору продукту — «що ефективніше, то краще». При цьому skincare-арсенал не зменшився, а поповнився масками для обличчя з wow-ефектом. Це допомагає продовжити ефект від процедур, особливо якщо наразі пацієнт живе в режимі постійних переїздів. 

При цьому, є щось стабільне у світі краси — наші жінки як були красивими, так і залишаються ними. Згадайте, як під час Другої світової війни француженки самі варили креми, виготовляли помади — на зло ворогам показували, що вони незламні. Наші дівчата також мають неймовірну силу духу, це факт. І сьогодні українки насамперед через умови війни слідують світовому тренду на гібридні технології, які передбачають отримання максимального результату за одну процедуру. 

«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року - Фото 1

Elie Saab Haute Couture

Як використовують штучний інтелект виробники космецевтики?

Використання штучного інтелекту — дуже активний процес у світовій спільноті. Ми всі вже звикли до масок і фільтрів в Instagram, але сьогодні штучний інтелект здатний демонструвати поліпшену версію моїх пацієнтів — який вигляд вони хочуть мати, яких вад позбутися, а які виправити. 

Тобто, сьогодні ми відходимо від тренду на слідування за зірками та створення образу за їхньою подобою. Завантаживши 10-12 селфі в спеціальну програму і надавши можливість для аналізу штучному інтелекту, пацієнти отримують сотні варіантів свого апгрейду — оновленого обличчя, яке вони хочуть у результаті отримати. 

У професійному плані в нас з`явилися додатки, які значно полегшують роботу. Наприклад, аналізують зовнішність пацієнта і видають результат, виходячи із запиту: «здоровіший вигляд», «діловий образ», «осяяний колір обличчя», у вигляді списку процедур, які ідеально підійдуть цьому конкретному пацієнтові. 

Що стосується розробки формул — сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було досить складно створити ще кілька років тому. Так, з`явилося дуже багато нових пептидів та різноманітних поєднань інгредієнтів. Однак, найпотужніший прорив на нас очікує через роки два — ми дуже стрімко рухаємося в цьому напрямку.

«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року - Фото 2

Назвіть топ-3 косметичних інгредієнти, за якими майбутнє.

Нещодавно в журналі Beauty Cosmetic Business, який щороку публікує списки найкращих компонентів, вийшов матеріал про п`ять таких. 

На першому місці залишається гіалуронова кислота та її гібридні форми — тобто маніпуляції з різними зшивками та молекулами різних розмірів.

На другому місці — біосинтетичні пептиди, спрямовані на колагеностимуляцію. 

На третьому місці залишається ретинол і всі його похідні в чистому вигляді.

На четвертому — біосинтетичні та рослинні екзосоми, на які зараз спостерігається бум у всьому світі. Спочатку екзосоми дуже широко застосовувалися в лікуванні онкології, але, як ми знаємо, косметологія завжди бере найкраще з медицини.

На п`ятому місці — вітамін В3. Якщо ви бачите крем з написом NAD+, сміливо його купуйте і ви обов`язково отримаєте хороший результат у вигляді посилення енергетики клітин.

Усі ці компоненти працюють усередині клітини. Тобто, не просто стимулюють клітину через рецепторну активність, але безпосередньо доставляють живлення всередину клітини. 

Назвіть косметичні інгредієнти, в знаннях про властивості яких чи можливість їх стабілізації/активації було зроблено прорив відносно нещодавно?

Гіалуронову кислоту ми знаємо понад 100 років, а після синтезування застосовувати в косметології почали 30 років тому. А сьогодні ми досліджуємо, як різні розміри молекул гіалуронової кислоти та поєднання її з різними інгредієнтами (наприклад, пептидами) впливають на різні клітини тіла. Сьогодні чистою гіалуроновою кислотою нікого не здивуєш (Посміхається). 

А властивості чи навіть безпечність використання яких інгредієнтів було поставлено під істотний сумнів?

Відтоді, як ЄС створив орган контролю Medical Device Regulation, експерти щороку переглядають список безпечних інгредієнтів, а компанії — доводять ефективність і чистоту препаратів. Насправді всі основні заборони проходили років п`ять тому. 

З останніх новин — змінили норми приймання вітаміну D і омега-3 в бік зменшення і вибору профілактичних дозувань та персоналізованого підходу. Пам`ятайте, що аналізи, які допоможуть зробити приймання добавок індивідуальним, ніхто не скасовував.

«Сьогодні ми спостерігаємо появу нових препаратів, які було складно створити ще кілька років тому», — Андрій Ваганов-Дашков про beauty-тренди 2024 року - Фото 3

Chanel Haute Couture

Чи є якісь революційні відкриття або тенденції у сфері космецевтики, які вас вразили за часи повномасштабного вторгнення?

Період революцій в індустрії краси ми вже прожили. Ми живемо в час еволюції вже добре вивчених косметичних інгредієнтів, а також штучного інтелекту, який робить поліпшення зовнішності клієнта простішим і прогнозованим — для цього достатньо навести камеру телефону на обличчя людини. 

Бліц з експертом:

Питний колаген чи кістковий бульйон? 

І те, і інше. Разом вони забезпечать хороший результат.

Засмага до шоколадного відтінку чи використання автозасмаги?

Це дві крайності, а в ідеалі потрібно бути десь посередині.

Ретинол чи бакучіол?

Ретинол. Саме він входить до списку найефективніших препаратів 2024 року.

SMAS-ліфтинг чи ін`єкційне омолодження?

Один вплив не виключає інший.

Хімічні чи фізичні SPF-фільтри?

Комплекс.


Джерело матеріала
loader