Аграрний дайджест від Єнота-агровіра
Аграрний дайджест від Єнота-агровіра

Аграрний дайджест від Єнота-агровіра

Воу-воу-воу, хто тут у нас?? Суботні поціновувачі моєї єнотно-літньої творчості? Так, давненько не бачились - тиждень промайнув ну дуууже швидко.

Я знаю, що пригріло сонечко, тягне на узбережжя до морів, але маю працювати.

Тому підтримайте мене, і читайте свіжісінький, як легкий червневий вітерець, дайджест.

Традиційно, занурюємось у нього із цифр.

Цифра тижня №1: до ​​1,3 млн га.

Саме на стільки у 2018/19 МР збільшилися площі під ріпаком.

І це рекордний рівень за останні 9 років.

Цифра тижня №2: на 1 мільйон доларів.

Так Harv.

East і UTA Group прокредитують понад 200 агровиробників південно-східних областей України.

Цифра тижня №3: в 5 разів швидше.

Такими є темпи зростання українського органічного виробництва за останній час.

Літо прийшло, а з ним пора ягід.

Ох, як я люблю ці всі сунички, черешню, малину - ну просто не передати словами! Смакота, краще за будь-який торт! Щоправда, ціни на цей літній "десерт" не радують - тільки українська суниця (полуниця) продавалась мінімум на 10% дешевше, ніж у червні 2018 року, а от високі ціни на лохину протримаються, щонайменше, до липня, так само не всім по кишені - черешня, її вартість злетіла ще на минулому тижні і буде ще дорожче.

Так само, із ягідним присмаком був і цей новинний тиждень - приміром, мої Єнотні колеги дізнались, що ягідництво почне працювати по-новому - уже і спеціальну карту придумали.

А от як воно буде насправді - почитайте у матеріалі Відкриті двері для berry, або як працюватиме Дорожня карта українського ягідництва.

Як би там не було, а фрукти та ягоди потрібно не лише виростити, а й продати, а перед тим - ретельно запакувати, так, щоб ані краплинки ягідної "крові" не пролилось.

А для цього, як виявилось, є чимало альтернатив, тож не тільки пластиком єдиним.

Ну а поки пакуємо ягоди, можна цілком очікувати на перші кавуни, які незабаром припливуть до Києва за допомогою традиційної баржі.

Коментар Єнота: Баржу!! Баржу давай!!.

А ще, Україна продовжує не тільки збирати урожай, а нарощувати потужності виробництва культур, приміром виробництво нуту в Україні за три роки зросло в 8 разів, а й експорт неупинно зростає.

Так само активно працюють компанії і у питанні нарощення поставок кукуруди - хто став лідером продажів - читайте у рейтингу ТОП-10 експортерів кукурудзи у 2018/19.

Втім, новоспечений Президент України Володимир Зеленський позитивно налаштований щодо розвитку українського агросектору і уже анонсував зняття мораторію на ринок землі і скасував низку застарілих указів своїх попередників а Конституційний суд дозволив розпустити Верховну Раду.

Та й негативно сприйняте аграріями введення ліцензування зберігання палива можуть перенести.

Експерти уже встигли заявити, що зміна системи та законодавства стануть поштовхом для хвилі інвестицій в агросектор.

Тим часом наші аграрії продовжують шукати нові ніші для виробництва - на Київщині заклали перший промисловий сад мигдалю, у Херсонській області вивели новий сорт часнику, а Чорне море здаватимуть в оренду для вирощування мідій, на Закарпатті роблять леквар та унікальні лікарські препарати з меду та варять знаменитий леквар, а тернопільські равлики цьогоріч поїдуть до Європи, аби ними ласували тамтешні гурмани.

Коментар Єнота: Ну просто не Україна, а гастрорай якійсь! Не дивуюсь, що до нас так часто приїздять туристи.

До речі, я цього літа також очікую цілу єнотоделегацію моїх друзів - будемо відпочивати і смакувати українськими наїдками.

Але треба думати й про быльш традиційні культури.

Зокрема, про сою - ось мої колеги розкрили секрети вирощування Секрети сої: коли сіяти, як підживлювати та чим правильно захищати?​.

Або ж про зернові - ось для працюючих на Сході нову програму підтримки вигадали Вертикальна кооперація: як працюватиме південно-східна програма підтримки фермерів.

Хочете більше знати про ціни та тренди на зернові та овочі, тоді мерщій - читайте наші свіжі моніторинги.

Ще не втомились? Тоді для вас ТОП-3 най-найкрутіші статті цього тижня:.

Q&A: як свинарі запроваджують зони безпечності продукції і навіщо це потрібно.

Запровадивши вільний від для хвороб статус, окремі свинарські підприємства зможуть експортувати продукцію до Китаю та інших країн навіть незважаючи на спалахи АЧС у країні.

Навіщо я іду в політику?.

Навіщо аграрним асоціаціям мати "своїх" депутатів? Або які закони чекають в парламенті.

Як Пісківська ОТГ навчилася вчити і заробляти на освіту.

Як мешканці сіл на кордоні Київської та Житомирської області змогли побудувати систему освіти в своїй ОТГ?.

Ох, ну і новин у мене було! Вибачайте, якщо щось не встиг написати.

До речі, у ці вихідні очікують дуже спекотну погоду - тож бережіть себе, пийте компотики з фруктів і не збудьте про головні убори.

Я теж подбав і купив чудову зелену панамку - головне, аби мене із квіткою або соняшником не переплутали)).

Джерело матеріала
loader
loader