Насінина кондитерського соняшника більша за олійну
Насінина кондитерського соняшника більша за олійну

Насінина кондитерського соняшника більша за олійну

— Для лузання насіння, приготування халви та козинаків висівають спеціальні сорти кондитерського соняшника, — говорить 34-річний Анатолій Лисак із Полтави, директор фірми з переробки соняшникового насіння.

— Кондитерський соняшник дорожчий за олійний майже втричі.

Відрізняється нижчим вмістом олії та вагою.

Щорічно в Україні висівають 20–25 тис.

га кондитерського соняшника.— Зернина олійного сорту важча й наповненіша.

Її ядро цілком прилипає до лузги, тому її складніше лузати.

Селекціонери вивели кондитерські сорти, у яких залишається 20 відсотків вільного простору, тому насінину легко розколоти.

Сама вона більша за розміром, а ядро всередині — менше.

Вага кондитерського соняшника становить 350 грамів на літр, а олійного — 430.

Раніше був популярний сорт Донський крупноплідний, але в нього тверда лузга.

Зараз вивели СПК.

Він трохи менший, але має гарні смакові якості та м'яку лузгу.

Сорти Запорізький, Чумак і Ранок не прижилися на ринку України.

Кондитерський соняшник сіють по три зернини на 1 погонний метр.

Міжряддя має бути 75 см, залежно від того, якою технікою збиратимуть урожай.

Відстань між зернинами — до 30 см.— Важлива не кількість, а якість вирощеного насіння.

Якщо густо засіяти, виросте дрібне, подібне до олійного.

Гарне кондитерське насіння не повинне бути прілим.

Вміст кислот — нижче 1 грама на літр.

Дрібне кондитерське насіння віддають на виробництво олії.— Один і той же сорт може мати різний смак, залежно від регіону.

Бо впливають земля й погодні умови.

Зараз кондитеркою займаються і Чернігівщина, і Полтавщина, і Сумщина.

А ще 2006 року це був лише Південь України й частина Донецької області.

Змінився клімат.

Для кондитерського насіння важливо, щоб у період дозрівання було багато сонця, тоді воно смачне.

Колись на Полтавщині йшло більше дощів, соняшник не дозрівав, — каже Анатолій Лисак.

Джерело матеріала
loader
loader