/https%3A%2F%2Fecotown.com.ua%2Fupload%2Fiblock%2F933%2F1090110421089.jpg)
Фінські вчені створили білкове борошно за допомогою бактерій, води, енергії сонця та вітру
Фінські вчені навчились виробляти білок, використовуючи лише ґрунтові бактерії та гідроген, виділений з води.
На переконання дослідників з Solar Foods через 10 років білкове борошно, яке назвали «солеїн», конкуруватиме з соєю, передає bbc.
Для виготовлення солеїну використовують грутові бактерії, які синтезують білок, споживаючи мінерали, зокрема, калій та натрій, вуглекислий газ з повітря та отриманий завдяки електролізу водень.
Електроенергію для виробництва водню компанія використовує з відновлювальних джерел - сонячних та вітрових електростанцій.
«Ключовим аспектом, який вирішить рентабельність проекту, буде ціна на електричну енергію», - пояснює директор Solar Foods Пасі Вайнікка.
Солеїн виглядає як звичайне пшеничне борошно та містить 20-25% вуглеводів, 5-10% жирів та 50% білків.
Він не має жодного смаку і може використовуватись як добавка до пирогів, морозива, макарон, хлібу, соусів та іншої їжі, а також використовуватись як корм для вирощування риби чи рогатої худоби.
«Технологія була створена ще у 1960-х роках та призначалася для космічної галузі, - зазначає директор Solar Foods Пасі Вайнікка.
- Використання сонячної та вітрової енергії дозволить виробляти їжу майже з нульовими викидами парникових газів та вирішити велику кількість пов'язаних із землеробством проблем: до 2025 року витрати на виробництво солеїну можуть зрівнятися з собівартістю сої, для вирощування якої вирубують тропічні ліси».
У випадку організації масового виробництва солеїну, можна буде вирішити питання руйнівного впливу сільського господарства на довкілля та дати можливість виробляти продукти харчування навіть у тих місцях світу, де виробництво звичайних продуктів неможливе через природні умови.

