Фінські вчені створили білкове борошно за допомогою бактерій, води, енергії сонця та вітру
Фінські вчені створили білкове борошно за допомогою бактерій, води, енергії сонця та вітру

Фінські вчені створили білкове борошно за допомогою бактерій, води, енергії сонця та вітру

Фінські вчені навчились виробляти білок, використовуючи лише ґрунтові бактерії та гідроген, виділений з води.

На переконання дослідників з Solar Foods через 10 років білкове борошно, яке назвали «солеїн», конкуруватиме з соєю, передає bbc.

Для виготовлення солеїну використовують грутові бактерії, які синтезують білок, споживаючи мінерали, зокрема, калій та натрій, вуглекислий газ з повітря та отриманий завдяки електролізу водень.

Електроенергію для виробництва водню компанія використовує з відновлювальних джерел - сонячних та вітрових електростанцій.

«Ключовим аспектом, який вирішить рентабельність проекту, буде ціна на електричну енергію», - пояснює директор Solar Foods Пасі Вайнікка.

Солеїн виглядає як звичайне пшеничне борошно та містить 20-25% вуглеводів, 5-10% жирів та 50% білків.

Він не має жодного смаку і може використовуватись як добавка до пирогів, морозива, макарон, хлібу, соусів та іншої їжі, а також використовуватись як корм для вирощування риби чи рогатої худоби.

«Технологія була створена ще у 1960-х роках та призначалася для космічної галузі, - зазначає директор Solar Foods Пасі Вайнікка.

- Використання сонячної та вітрової енергії дозволить виробляти їжу майже з нульовими викидами парникових газів та вирішити велику кількість пов'язаних із землеробством проблем: до 2025 року витрати на виробництво солеїну можуть зрівнятися з собівартістю сої, для вирощування якої вирубують тропічні ліси».

У випадку організації масового виробництва солеїну, можна буде вирішити питання руйнівного впливу сільського господарства на довкілля та дати можливість виробляти продукти харчування навіть у тих місцях світу, де виробництво звичайних продуктів неможливе через природні умови.

Источник материала
loader
loader