/https%3A%2F%2Fnarodna-pravda.ua%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fecb3c6e367b93f494d90f02e78ba7604-826911-IvROUnBt.jpeg)
Як не втратити здоров’я під час Великого посту: кому категорично не можна тримати піст
Триває Великий піст, який розпочався 2 березня та закінчиться 18 квітня, проте постити можна не всім – повна відмова від термічно обробленої їжі категорично протипоказана людям із застоєм жовчі та схильністю до жовчнокам’яної хвороби.
Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на Обозреватель, про це попередила лікар-дієтолог Анна Мельничук.
Loading...
“Якщо на УЗД в черевній порожнині спостерігається застій жовчі, або вже є камені, то сухоїдіння реально протипоказано.
Для скорочення жовчного міхура потрібна жирова фракція”, – пояснила медик.
Якщо ж жовчний здоровий, сухоїдіння можна спробувати, але в міру.
І бажано обрати менш сувору форму, яка допускає печену їжу.
“Але щоб не було сухоїдіння в прямому сенсі.
Наприклад, тільки хлібці”, – уточнила Мельничук.
Вона наголосила, що сенс посту у духовному очищенні, відмові від негативних думок і вчинків, і тільки потім – обмеження в їжі.
Сухоїдіння (або сухоїжа) – одна з суворих ступенів поста, коли дозволяється тільки їжа рослинного походження, яка не була термічно оброблена.
Заборонено вино і рослинна олія.
Як правило, настільки суворих приписів дотримуються монахи, миряни не практикують сухоїдіння.
Крім того, НАРОДНА ПРАВДА підготувала добірку з десяти пісних страв, які можна включити в меню під час Великого Посту.

