Як не втратити здоров’я під час Великого посту: кому категорично не можна тримати піст
Як не втратити здоров’я під час Великого посту: кому категорично не можна тримати піст

Як не втратити здоров’я під час Великого посту: кому категорично не можна тримати піст

Триває Великий піст, який розпочався 2 березня та закінчиться 18 квітня, проте постити можна не всім – повна відмова від термічно обробленої їжі категорично протипоказана людям із застоєм жовчі та схильністю до жовчнокам’яної хвороби.

Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на Обозреватель, про це попередила лікар-дієтолог Анна Мельничук.

Loading...

“Якщо на УЗД в черевній порожнині спостерігається застій жовчі, або вже є камені, то сухоїдіння реально протипоказано.

Для скорочення жовчного міхура потрібна жирова фракція”, – пояснила медик.

Якщо ж жовчний здоровий, сухоїдіння можна спробувати, але в міру.

І бажано обрати менш сувору форму, яка допускає печену їжу.

“Але щоб не було сухоїдіння в прямому сенсі.

Наприклад, тільки хлібці”, – уточнила Мельничук.

Вона наголосила, що сенс посту у духовному очищенні, відмові від негативних думок і вчинків, і тільки потім – обмеження в їжі.

Сухоїдіння (або сухоїжа) – одна з суворих ступенів поста, коли дозволяється тільки їжа рослинного походження, яка не була термічно оброблена.

Заборонено вино і рослинна олія.

Як правило, настільки суворих приписів дотримуються монахи, миряни не практикують сухоїдіння.

Крім того, НАРОДНА ПРАВДА підготувала добірку з десяти пісних страв, які можна включити в меню під час Великого Посту.

Теги за темою
Здоров'я Народна Правда
Джерело матеріала
loader
loader