Кулеба заявив про спроби тиску посадовців РФ на учасників “Нормандського формату”
Кулеба заявив про спроби тиску посадовців РФ на учасників “Нормандського формату”

Кулеба заявив про спроби тиску посадовців РФ на учасників “Нормандського формату”

3 квітня.

Зроблені вчора і сьогодні коментарі російських офіційних осіб та міністерства закордонних справ мають на меті здійснення певного тиску на Німеччину і Францію як учасників “Нормандського формату”.

Про це у Facebook написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.

“Схоже, зроблені вчора і сьогодні упереджені та тенденційні коментарі російських офіційних осіб, а також їх Міністерства закордонних справ, мають на меті здійснення певного тиску на Німеччину і Францію як учасників “Нормандського формату”, — написав міністр.

До того ж, з його слів, ці коментарі “як і багато інших російських коментарів” містять:.

— суттєві неточності, що спотворюють узгоджений наразі статус-кво;.

— відверто неправдиві пасажі на адресу України, що не відповідають дійсності.

Кулеба підкріпив свою позицію наступними аргументами.

Не існує в сформованій практиці консультацій в Мінську жодного прямого „діалогу Києва та Донбасу“, від якого будь-хто, включаючи Берлін і Париж, „можуть відхилитися у виконанні“.

Є лише абсолютно прозорі домовленості в рамках єдиного Мінського процесу і Тристоронньої контактної групи, в яку входять Україна (захищається), ОБСЄ (посередник) і Російська Федерація (напала)”, — наголосив він.

Очільник МЗС закликав російських колег дотримуватися виключно наявної наразі практики і використовувати мову Мінських угод.

Ані сьогодні, ані вчора, ані в будь-який іншій проміжок часу в Україні не “відбувається погіршення ситуації з правами людини”, — підкреслив і він.

Водночас, нагадав Кулеба, іноземні партнери та російські дипломати прекрасно знають, що такі порушення чітко зафіксовані представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово непідконтрольних територіях в Донецькій і Луганській областях України.

Однак в цьому немає жодних спроб політизації, а є лише суворе дотримання загальноприйнятих зараз заходів безпеки та здорового глузду”, — додав міністр.

Теги за темою
Україна Росія Німеччина МЗС України Франція Дмитро Кулеба Нормандский формат
Джерело матеріала
loader
loader