Дієтолог розповіла, як безпечно завершити Великий піст
Дієтолог розповіла, як безпечно завершити Великий піст

Дієтолог розповіла, як безпечно завершити Великий піст

Завершувати Великий піст потрібно обережно, рекомендують медики.

Адже доволі часто саме святкування Великодня з обов’язковим щедрим застіллям – із горою шинки та ковбас, майонезних салатів і тортів, та ще й з чималою кількістю спиртного – завершується різким погіршенням самопочуття або й госпіталізацією.

Про це пише НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на Факти.

Loading...

“Усі процеси в організмі, обмін речовин, він сповільнюється.

Зменшується вироблення гормонів, зменшується вироблення травних ферментів.

І тому, коли людина починає дуже багато їсти – організм може не перетравити цю їжу і можуть бути розлади у травленні”, – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Дієтологи настійливо просять розговлятися поступово, спочатку з’їсти освячене яйце, шматочок нежирної шинки і скибку паски, потім кілька годин перепочити і потім теж їсти маленькими порціями.

Тих, хто переїдає на Великдень, значно більше, ніж тих, кому стає зле через піст.

Бо справді поститься лише кожен п’ятий українець, а от за святковий стіл сідають усі.

“Люди, які менше знають про духовну частину – бачать, власне, сенс Великодня в тому, щоб сісти, добре поїсти, добре випити, і тому перед ними така небезпека є”, – каже голова інформаційного управління Архієпископ Євстратій (Зоря).

Найдешевше він обійдеться мешканцям Тернопільщини, а от найбільше за традиційний набір продуктів до свята доведеться викласти киянам.

Також недешевий великодній кошик на заході країни доведеться купувати мешканцям Закарпаття – тут він коштуватиме 719 гривень.

Крім того ми розповідали, що святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий піст.

А на алкоголь – повне табу.

Колись прийнято було святити тільки здобний хліб (паска), яйця, м’ясо, сир і молоко, а зараз кладуть у кошик все підряд.

До слова, за допомогою кольорових серветок, клею, воску та яскравого лушпіння та шкірок від овочів можна зробити оригінальні великодні писанки.

Натуральними барвниками для великодніх яєць є чорниця, шпинат, цибулиння, сік моркви чи гарбуза, буряк, червона капуста, куркума та лушпиння грецького горіха.

Теги за темою
Народна Правда
Джерело матеріала
loader
loader