/https%3A%2F%2Fnarodna-pravda.ua%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F04%2Fnovosti-stol-paskha.png)
Дієтолог розповіла, як безпечно завершити Великий піст
Завершувати Великий піст потрібно обережно, рекомендують медики.
Адже доволі часто саме святкування Великодня з обов’язковим щедрим застіллям – із горою шинки та ковбас, майонезних салатів і тортів, та ще й з чималою кількістю спиртного – завершується різким погіршенням самопочуття або й госпіталізацією.
Про це пише НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на Факти.
Loading...
“Усі процеси в організмі, обмін речовин, він сповільнюється.
Зменшується вироблення гормонів, зменшується вироблення травних ферментів.
І тому, коли людина починає дуже багато їсти – організм може не перетравити цю їжу і можуть бути розлади у травленні”, – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Дієтологи настійливо просять розговлятися поступово, спочатку з’їсти освячене яйце, шматочок нежирної шинки і скибку паски, потім кілька годин перепочити і потім теж їсти маленькими порціями.
Тих, хто переїдає на Великдень, значно більше, ніж тих, кому стає зле через піст.
Бо справді поститься лише кожен п’ятий українець, а от за святковий стіл сідають усі.
“Люди, які менше знають про духовну частину – бачать, власне, сенс Великодня в тому, щоб сісти, добре поїсти, добре випити, і тому перед ними така небезпека є”, – каже голова інформаційного управління Архієпископ Євстратій (Зоря).
Найдешевше він обійдеться мешканцям Тернопільщини, а от найбільше за традиційний набір продуктів до свята доведеться викласти киянам.
Також недешевий великодній кошик на заході країни доведеться купувати мешканцям Закарпаття – тут він коштуватиме 719 гривень.
Крім того ми розповідали, що святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий піст.
А на алкоголь – повне табу.
Колись прийнято було святити тільки здобний хліб (паска), яйця, м’ясо, сир і молоко, а зараз кладуть у кошик все підряд.
До слова, за допомогою кольорових серветок, клею, воску та яскравого лушпіння та шкірок від овочів можна зробити оригінальні великодні писанки.
Натуральними барвниками для великодніх яєць є чорниця, шпинат, цибулиння, сік моркви чи гарбуза, буряк, червона капуста, куркума та лушпиння грецького горіха.

