Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок
Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок

ins{.

Хороші господині з Чистого четверга (в цьому році випадає на 16 квітня) починають випікати паски – головне блюдо світлого свята Воскресіння Христового.

Наступний день, коли можна займатися такою випічкою, - 18 квітня, у Велику суботу.

Хоч на перший погляд випікання пасок може здатися досить простим заняттям, але, щоб спекти їх ідеально, потрібно спершу знайти свій рецепт, а потім чимало потрудитися.

Щоб цей процес був більш легким, пропонуємо покрокові інструкції приготування найпопулярнішої обрядової випічки.

Паска "Традиційна".

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок - Фото 1

ins{.

8-10 яєць;.

0,5 л молока;.

75 г (свіжих) або 10-15 г сухих дріжджів;.

150 г вершкового масла;.

500 г цукру;.

1 пакетик ванільного цукру;.

9 склянок борошна;.

1,5 ч.

солі без верху.

Опара: Розвести дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна.

Ретельно перемішати суміш і поставити підніматися в тепле місце.

Опара повинна збільшитися втричі.

Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опарі і перемішати.

Потім додати борошно, постійно перемішуючи, і замісити некруте тісто.

Його потрібно накрити харчовою плівкою або чистим рушником і знову залишити в теплому місці.

Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, потрібно розтопити масло на водяній бані, додати в нього ваніль і ввести в тісто.

Ще раз гарненько вимісити і дати підійти.

Форми для випічки змастити соняшниковою або вершковою олією, можна покласти на дно шматок пергаментного папера.

Тісто потрібно відривати шматочками і наповнити форму до половини.

Після цього форму накрити рушником і дати тісту підійти до країв.

Потім поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Важливо: Відкривати духовку не можна — паска осяде.

Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки, нею потрібно проткнути тісто: якщо паличка суха — паска готова.

Прикраса: Прикрасити паску можна звичайною білковою глазур'ю з кольоровим "пшоном" або зробити різноманітні візерунки з тіста, виліпивши кіски, листочки, хрестики, написи.

Останнє не вимагає особливої інструкції, а от якщо і глазур ви робите не часто, уточнимо:.

Знадобиться 1 яєчний білок, 200-250 г цукрової пудри, 1-2 ч.

лимонного соку.

Білок збиваємо виделкою до легкої піни, додаємо приблизно половину цукрової пудри і перемішуємо виделкою.

Потім видавлюємо лимонний сік і знову перемішуємо.

Як тільки вміст побіліє, додаємо решту цукрової пудри для потрібної густоти.

Прикрашати паски потрібно відразу, позаяк глазур досить швидко висихає.

Кольорове "пшоно" зазвичай з'являється в кожному супермаркеті до великодніх свят.

Незвичайна паска "Краффін".

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок - Фото 2

Розміри форм для випічки:.

діаметр 11 см висота 10 см;.

діаметр 13 см висота 8 см.

Для опари:.

борошно - 1 ч.

дріжджі сухі - 6 г (1 ч.

л.) або свіжі - 20 г;.

молоко - 80 мл (тепле);.

цукор 1 ч.

Для замісу тіста:.

борошно - 350-370 г.

Опара, коли підійшла:.

вершкове масло - 40 г (розтопити).

сік апельсина - 30 мл.

апельсинова цедра 1 ст.

яйце - 1 шт.

яєчні жовтки - 2 шт.

цукор - 80 г.

сіль - 1/2 ч.

Для прошарку:.

вершкове масло - 100-125 г (м'яке);.

мускатний горіх - (щіпка);.

в'ялена журавлина - 200 г;.

курага - 50 г;.

чорниця - 50 г;.

мигдальні пелюстки - 50 г (або будь-які інші подрібнені горіхи);.

Для прикраси:.

цукрова пудра.

Для опари: у тепле молоко додати 1 ч.

цукру, 1 ч.

борошна і сухі дріжджі.

Добре перемішати і залишити в теплі на 10-15 хвилин.

Взяти 2 жовтки, 1 яйце, додати цукор, щіпку солі і збити міксером до повного розчинення кристалів цукру і світлої пишної піни.

У попередньо просіяне борошно влити дріжджову опару, тепле розтоплене вершкове масло, сік апельсина, цедру апельсина, збиті яйця і замісити тісто.

Вимішувати на стільниці доти, поки тісто не стане еластичним і не перестане відставати від рук, приблизно 10-12 хвилин.

Тісто скатати в кулю, викласти в миску і зовсім трохи змастити рослинним маслом.

Накрити харчовою плівкою і відправити в тепле місце без протягів на 1,5-2 години.

Тісто викласти на стіл і поділити на 2-3 частини.

Скатати тісто в кульки, накрити плівкою і залишити на 5-10 хвилин.

Розкачати по одній кульці тіста в дуже тонкий прямокутний пласт.

Потім рясно змастити пласт тіста розм'якшеним вершковим маслом.

Зверху посипати мускатним горіхом.

Розкласти по всьому тісту в'ялену журавлину і сухофрукти.

Акуратно згорнути пласт тіста в щільний рулет.

Потім гострим ножем розрізаємо рулет уздовж, але не до кінця, відступивши приблизно 2 см від початку.

Формуємо паску "Краффін".

Всі шари має бути видно із зовнішньої сторони.

Спочатку формуємо дно паски, закручуючи спіраллю одну половинку рулета до його початку, а другу половинку закрутити спіраллю, піднімаючи та укладаючи поверх першої.

В самому кінці формуємо красивий верх паски.

Помістіть паски у форму для випікання, зверху накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці для підйому приблизно на 1 годину.

Паски, що підійшли, відправити в розігріту до 200 градусів духовку і випікати протягом 10 хвилин.

Після чого потрібно знизити температуру до 180 градусів, накрити фольгою і випікати приблизно 20-30 хвилин.

Після випічки гарячі паски повністю остудити, потім посипати цукровою пудрою або прикрасити на свій розсуд.

Італійська паска "Панеттоне".

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок - Фото 3

родзинки - 1 стакан;.

гаряча вода - 2 ст.

ром - 2 ст.

борошно - 3 і 3/4 склянки;.

сухі дріжджі – 1/2 ч.

цукровий пісок – 2/3 склянки;.

сіль - 1/2 ч.

ваніль - половина стручка (зішкребти насіння), можна помітити пакетованою;.

лимонна цедра – 1/4 ч.

яйця - 3 штуки;.

мед - 1 ст.

прохолодна вода – 2/3 склянки;.

розм'якшене вершкове масло - 160 грамів;.

охолоджене вершкове масло - 1 ст.

розтоплене вершкове масло - 1 ст.

цитрусові цукати – 2/3 склянки.

Приготування паски за цим рецептом розраховано приблизно на 20 годин, тому заздалегідь плануйте час.

В неглибокій мисці залити родзинки ромом і 2 столовими ложками гарячої води, залишити просочитися, періодично помішуючи (можна залишити на ніч).

В іншому посуді до однорідної консистенції змішати борошно, цукор, дріжджі, сіль, лимонну цедру, ваніль.

У середній мисці збити яйця, теплу воду, мед.

Влити яєчну суміш в борошняну і перемішати всі інгредієнти.

Потім додати розм'якшене масло, добре вимішати, тісто має бути гладким і еластичним.

Накрити миску поліетиленовою плівкою, залишити приблизно на 12-15 годин, поки тісто не збільшиться в об'ємі втричі.

Злити родзинки, змішати з цукатами і 1 столовою ложкою розтопленого масла.

Посипати робочу поверхню борошном, трохи розтягнути краї тіста в сторони від центру, потім сформувати колобок, швом донизу.

Помістити в змащену маслом форму для випічки, накрити вологим кухонним рушником і залишити в теплому приміщенні на період до 5 годин (поки тісто не виступить трохи вище верхньої частини форми).

Розігріти духовку до 190 градусів.

Використовуючи зазубрений ніж, зробити на верхівці тесту надріз у вигляді літери "Х".

Помістити 1 столову ложку охолодженого масла в центр і випікати від 60 до 75 хвилин.

Вийняти з духовки і дати повністю охолонути.

Для зберігання панеттоне щільно обернути в харчову плівку або фольгу.

Паска може зберігатися при кімнатній температурі протягом одного тижня.

Паска сирна "Тірамісу".

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок - Фото 4

ins{.

90 г меленої кави;.

450 г води;.

210 г печива савоярді;.

2,1 кг сиру;.

300 г йогурту;.

150 г цукру;.

270 г згущеного молока кімнатної температури;.

180 г вершкового масла кімнатної температури;.

какао для прошарку і оброблення.

Заварити каву і відфільтрувати її.

Підготувати форми для паски, вистелити їх марлею або агроволокном.

Сир змішати з йогуртом і цукром, збити блендером до гладкості.

До згущеного молока додати вершкове масло (обидва інгредієнти повинні бути кімнатної температури) і збити до стану крему.

Підмішати крем до сирної маси.

Для формування паски на дно відправити трохи сирної основи.

Зверху в один шар розподілити савоярді, вмокаючи їх у каву.

(Не бійтеся розламувати савоярді, щоб ідеально заповнити форму для паски).

Поверх савоярді розподілити трохи сирної маси і присипати її какао-порошком.

Повторити прослаювання ще 2-3 рази.

Підігнути краї тканини, закриваючи сирну масу.

Встановити на паску вантаж і прибрати на ніч у холодильник для відтоку рідини і ущільнення.

Перед подачею присипати паску какао-порошком.

Паска "Червоний оксамит".

Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок - Фото 5

ins{.

1 склянка (200 мл) бурякового соку;.

1/2 склянки (100 мл) морквяного соку;.

600 г борошна, яке саме підіймається;.

200 г домашнього жирного сиру;.

100 г подрібненого білого шоколаду;.

1/2 склянки (100 мл) води.

8 яєчних білків;.

1 кг цукрової пудри;.

сік чверті лимона.

Всі інгредієнти для тіста перемішати до однорідної структури.

Тісто має бути не дуже рідким, але і не занадто крутим.

Відразу можна розлити по формочках.

Цього обсягу має вистачити на 4 типові одноразові форми для пасок діаметром 12 см.

Паски поставити в духовку, попередньо розігріту до 160 градусів, і випікати 40 хвилин до повної готовності.

Готовим куличам потрібно дати трохи охолонути.

Для глазурі потрібно збити 8 яєчних білків з 1 кілограмом цукрової пудри і соком чверті лимона.

Збивати до утворення однорідної блискучої і тягучої маси, після цього можна прикрашати глазур'ю остиглі паски.

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader