/https%3A%2F%2Fimgclf.112.ua%2F277x167%2F2020%2F04%2F10%2F421141.jpg%3Ftimestamp%3D1586504696)
Великдень-2020: Кращі покрокові рецепти домашніх пасок
ins{.
Хороші господині з Чистого четверга (в цьому році випадає на 16 квітня) починають випікати паски – головне блюдо світлого свята Воскресіння Христового.
Наступний день, коли можна займатися такою випічкою, - 18 квітня, у Велику суботу.
Хоч на перший погляд випікання пасок може здатися досить простим заняттям, але, щоб спекти їх ідеально, потрібно спершу знайти свій рецепт, а потім чимало потрудитися.
Щоб цей процес був більш легким, пропонуємо покрокові інструкції приготування найпопулярнішої обрядової випічки.
Паска "Традиційна".
ins{.
8-10 яєць;.
0,5 л молока;.
75 г (свіжих) або 10-15 г сухих дріжджів;.
150 г вершкового масла;.
500 г цукру;.
1 пакетик ванільного цукру;.
9 склянок борошна;.
1,5 ч.
солі без верху.
Опара: Розвести дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна.
Ретельно перемішати суміш і поставити підніматися в тепле місце.
Опара повинна збільшитися втричі.
Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опарі і перемішати.
Потім додати борошно, постійно перемішуючи, і замісити некруте тісто.
Його потрібно накрити харчовою плівкою або чистим рушником і знову залишити в теплому місці.
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, потрібно розтопити масло на водяній бані, додати в нього ваніль і ввести в тісто.
Ще раз гарненько вимісити і дати підійти.
Форми для випічки змастити соняшниковою або вершковою олією, можна покласти на дно шматок пергаментного папера.
Тісто потрібно відривати шматочками і наповнити форму до половини.
Після цього форму накрити рушником і дати тісту підійти до країв.
Потім поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
Важливо: Відкривати духовку не можна — паска осяде.
Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки, нею потрібно проткнути тісто: якщо паличка суха — паска готова.
Прикраса: Прикрасити паску можна звичайною білковою глазур'ю з кольоровим "пшоном" або зробити різноманітні візерунки з тіста, виліпивши кіски, листочки, хрестики, написи.
Останнє не вимагає особливої інструкції, а от якщо і глазур ви робите не часто, уточнимо:.
Знадобиться 1 яєчний білок, 200-250 г цукрової пудри, 1-2 ч.
лимонного соку.
Білок збиваємо виделкою до легкої піни, додаємо приблизно половину цукрової пудри і перемішуємо виделкою.
Потім видавлюємо лимонний сік і знову перемішуємо.
Як тільки вміст побіліє, додаємо решту цукрової пудри для потрібної густоти.
Прикрашати паски потрібно відразу, позаяк глазур досить швидко висихає.
Кольорове "пшоно" зазвичай з'являється в кожному супермаркеті до великодніх свят.
Незвичайна паска "Краффін".
Розміри форм для випічки:.
діаметр 11 см висота 10 см;.
діаметр 13 см висота 8 см.
Для опари:.
борошно - 1 ч.
дріжджі сухі - 6 г (1 ч.
л.) або свіжі - 20 г;.
молоко - 80 мл (тепле);.
цукор 1 ч.
Для замісу тіста:.
борошно - 350-370 г.
Опара, коли підійшла:.
вершкове масло - 40 г (розтопити).
сік апельсина - 30 мл.
апельсинова цедра 1 ст.
яйце - 1 шт.
яєчні жовтки - 2 шт.
цукор - 80 г.
сіль - 1/2 ч.
Для прошарку:.
вершкове масло - 100-125 г (м'яке);.
мускатний горіх - (щіпка);.
в'ялена журавлина - 200 г;.
курага - 50 г;.
чорниця - 50 г;.
мигдальні пелюстки - 50 г (або будь-які інші подрібнені горіхи);.
Для прикраси:.
цукрова пудра.
Для опари: у тепле молоко додати 1 ч.
цукру, 1 ч.
борошна і сухі дріжджі.
Добре перемішати і залишити в теплі на 10-15 хвилин.
Взяти 2 жовтки, 1 яйце, додати цукор, щіпку солі і збити міксером до повного розчинення кристалів цукру і світлої пишної піни.
У попередньо просіяне борошно влити дріжджову опару, тепле розтоплене вершкове масло, сік апельсина, цедру апельсина, збиті яйця і замісити тісто.
Вимішувати на стільниці доти, поки тісто не стане еластичним і не перестане відставати від рук, приблизно 10-12 хвилин.
Тісто скатати в кулю, викласти в миску і зовсім трохи змастити рослинним маслом.
Накрити харчовою плівкою і відправити в тепле місце без протягів на 1,5-2 години.
Тісто викласти на стіл і поділити на 2-3 частини.
Скатати тісто в кульки, накрити плівкою і залишити на 5-10 хвилин.
Розкачати по одній кульці тіста в дуже тонкий прямокутний пласт.
Потім рясно змастити пласт тіста розм'якшеним вершковим маслом.
Зверху посипати мускатним горіхом.
Розкласти по всьому тісту в'ялену журавлину і сухофрукти.
Акуратно згорнути пласт тіста в щільний рулет.
Потім гострим ножем розрізаємо рулет уздовж, але не до кінця, відступивши приблизно 2 см від початку.
Формуємо паску "Краффін".
Всі шари має бути видно із зовнішньої сторони.
Спочатку формуємо дно паски, закручуючи спіраллю одну половинку рулета до його початку, а другу половинку закрутити спіраллю, піднімаючи та укладаючи поверх першої.
В самому кінці формуємо красивий верх паски.
Помістіть паски у форму для випікання, зверху накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці для підйому приблизно на 1 годину.
Паски, що підійшли, відправити в розігріту до 200 градусів духовку і випікати протягом 10 хвилин.
Після чого потрібно знизити температуру до 180 градусів, накрити фольгою і випікати приблизно 20-30 хвилин.
Після випічки гарячі паски повністю остудити, потім посипати цукровою пудрою або прикрасити на свій розсуд.
Італійська паска "Панеттоне".
родзинки - 1 стакан;.
гаряча вода - 2 ст.
ром - 2 ст.
борошно - 3 і 3/4 склянки;.
сухі дріжджі – 1/2 ч.
цукровий пісок – 2/3 склянки;.
сіль - 1/2 ч.
ваніль - половина стручка (зішкребти насіння), можна помітити пакетованою;.
лимонна цедра – 1/4 ч.
яйця - 3 штуки;.
мед - 1 ст.
прохолодна вода – 2/3 склянки;.
розм'якшене вершкове масло - 160 грамів;.
охолоджене вершкове масло - 1 ст.
розтоплене вершкове масло - 1 ст.
цитрусові цукати – 2/3 склянки.
Приготування паски за цим рецептом розраховано приблизно на 20 годин, тому заздалегідь плануйте час.
В неглибокій мисці залити родзинки ромом і 2 столовими ложками гарячої води, залишити просочитися, періодично помішуючи (можна залишити на ніч).
В іншому посуді до однорідної консистенції змішати борошно, цукор, дріжджі, сіль, лимонну цедру, ваніль.
У середній мисці збити яйця, теплу воду, мед.
Влити яєчну суміш в борошняну і перемішати всі інгредієнти.
Потім додати розм'якшене масло, добре вимішати, тісто має бути гладким і еластичним.
Накрити миску поліетиленовою плівкою, залишити приблизно на 12-15 годин, поки тісто не збільшиться в об'ємі втричі.
Злити родзинки, змішати з цукатами і 1 столовою ложкою розтопленого масла.
Посипати робочу поверхню борошном, трохи розтягнути краї тіста в сторони від центру, потім сформувати колобок, швом донизу.
Помістити в змащену маслом форму для випічки, накрити вологим кухонним рушником і залишити в теплому приміщенні на період до 5 годин (поки тісто не виступить трохи вище верхньої частини форми).
Розігріти духовку до 190 градусів.
Використовуючи зазубрений ніж, зробити на верхівці тесту надріз у вигляді літери "Х".
Помістити 1 столову ложку охолодженого масла в центр і випікати від 60 до 75 хвилин.
Вийняти з духовки і дати повністю охолонути.
Для зберігання панеттоне щільно обернути в харчову плівку або фольгу.
Паска може зберігатися при кімнатній температурі протягом одного тижня.
Паска сирна "Тірамісу".
ins{.
90 г меленої кави;.
450 г води;.
210 г печива савоярді;.
2,1 кг сиру;.
300 г йогурту;.
150 г цукру;.
270 г згущеного молока кімнатної температури;.
180 г вершкового масла кімнатної температури;.
какао для прошарку і оброблення.
Заварити каву і відфільтрувати її.
Підготувати форми для паски, вистелити їх марлею або агроволокном.
Сир змішати з йогуртом і цукром, збити блендером до гладкості.
До згущеного молока додати вершкове масло (обидва інгредієнти повинні бути кімнатної температури) і збити до стану крему.
Підмішати крем до сирної маси.
Для формування паски на дно відправити трохи сирної основи.
Зверху в один шар розподілити савоярді, вмокаючи їх у каву.
(Не бійтеся розламувати савоярді, щоб ідеально заповнити форму для паски).
Поверх савоярді розподілити трохи сирної маси і присипати її какао-порошком.
Повторити прослаювання ще 2-3 рази.
Підігнути краї тканини, закриваючи сирну масу.
Встановити на паску вантаж і прибрати на ніч у холодильник для відтоку рідини і ущільнення.
Перед подачею присипати паску какао-порошком.
Паска "Червоний оксамит".
ins{.
1 склянка (200 мл) бурякового соку;.
1/2 склянки (100 мл) морквяного соку;.
600 г борошна, яке саме підіймається;.
200 г домашнього жирного сиру;.
100 г подрібненого білого шоколаду;.
1/2 склянки (100 мл) води.
8 яєчних білків;.
1 кг цукрової пудри;.
сік чверті лимона.
Всі інгредієнти для тіста перемішати до однорідної структури.
Тісто має бути не дуже рідким, але і не занадто крутим.
Відразу можна розлити по формочках.
Цього обсягу має вистачити на 4 типові одноразові форми для пасок діаметром 12 см.
Паски поставити в духовку, попередньо розігріту до 160 градусів, і випікати 40 хвилин до повної готовності.
Готовим куличам потрібно дати трохи охолонути.
Для глазурі потрібно збити 8 яєчних білків з 1 кілограмом цукрової пудри і соком чверті лимона.
Збивати до утворення однорідної блискучої і тягучої маси, після цього можна прикрашати глазур'ю остиглі паски.

