Вчені встановили, чому люди із зайвою вагою помирають від коронавірусу
Вчені встановили, чому люди із зайвою вагою помирають від коронавірусу

Вчені встановили, чому люди із зайвою вагою помирають від коронавірусу

Хочете читати новини в іншому форматі?.

Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.

Підписатись можна ТУТ.

Люди похилого віку, курці, люди із зайвою вагою і хронічними захворюваннями (проблеми з серцево-судинною системою, діабет) – основна група ризику при коронавірусі COVID-19.

Для таких людей коронавірус може виявитися смертельним захворюванням.

Loading...

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, вчені зі США підрахували, що найбільше серед госпіталізованих з важким перебігом коронавірусу Covid-19 було саме людей, які страждають ожирінням.

Зараз біологи з Канади, Об’єднаних Арабських Еміратів намагаються встановити, чим це обумовлено.

Naked Science з посиланням на сайт препринтів bio.

Rxiv (дослідження поки не пройшло рецензування) пише, що організм людей із зайвою вагою виробляє підвищену кількість рецепторів, які необхідні SARS-CoV-2 для проникнення в здорові клітини.

Популярні новини зараз.

ПФУ зробив важливе повідомлення про квітневі пенсії.

Виплата українцям пенсій за квітень: важливе пояснення.

Названо групу крові, власників якої вбиває коронавірус.

«Раніше було показано, що для проникнення в клітину-господаря SARS-CoV-2 використовує рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (мембранний білок ACE2, точка проникнення вірусу в клітину.

— ред.).

Ми прагнули описати, як SARS-CoV-2 порушує шляхи метаболізму ліпідів у господаря і як дисрегульований ліпогенез (процес накопичення жирів) впливає на регуляцію ACE2, особливо при ожирінні.

За допомогою повторного аналізу загальнодоступних транскриптомних даних ми вперше виявили, що епітеліальні клітини легень, інфіковані SARS-CoV-2, виявляють підвищену регуляцію генів, пов’язаних з метаболізмом ліпідів, включаючи ген SOC3, який бере участь у регуляції запалення і інгібуванні передачі сигналів лептину», — пишуть автори роботи.

Вчені провели експеримент за участю 16 лабораторних мишей, яких поділили на дві рівні групи.

В результаті було виявлено, що організм гризунів з першої групи, які страждають ожирінням, виробляв набагато більше ферментів ACE2, з якими взаємодіють S-білки коронавірусу, якщо порівнювати з мишами з другої групи, які не мали зайвої ваги, — при цьому найсильніше це спостерігалося у тканинах легенів.

Таким чином, вірус мав у своєму розпорядженні більше шляхів для проникнення в організм.

Автори дослідження припустили, що подібний процес може бути присутнім в організмі хворих на діабет та пацієнтів з підвищеним рівнем холестерину в крові.

Так це чи ні, біологи планують з’ясувати в подальших дослідженнях.

Видання також зазначає, що раніше професор Пітер Опеншоу з Імперського коледжу Лондона також зазначав, що, судячи з усього, надлишок жиру навколо внутрішніх органів посилює «цитокіновий шторм», викликаний Covid-19.

Гиперцитокинемія — неконтрольована запальна реакція, яка провокує пошкодження власних тканин організму.

Для боротьби з вірусом організм починає виділяти молекули цитокіни, що забезпечують взаємодію між клітинами: інтерферони, інтерлейкіни, хемокіни і так далі.

Через вплив цитокіну клітина починає виробляти інші цитокіни — починається так званий цитокіновий шторм, який може призвести до поліорганної недостатності, гиперферритинемії та часто до смерті.

Теги за темою
Народна Правда
Джерело матеріала
loader
loader