/https%3A%2F%2Fnarodna-pravda.ua%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fkoronavyrus-044927-LeegRgeI.jpg)
Вчені встановили, чому люди із зайвою вагою помирають від коронавірусу
Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
Люди похилого віку, курці, люди із зайвою вагою і хронічними захворюваннями (проблеми з серцево-судинною системою, діабет) – основна група ризику при коронавірусі COVID-19.
Для таких людей коронавірус може виявитися смертельним захворюванням.
Loading...
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, вчені зі США підрахували, що найбільше серед госпіталізованих з важким перебігом коронавірусу Covid-19 було саме людей, які страждають ожирінням.
Зараз біологи з Канади, Об’єднаних Арабських Еміратів намагаються встановити, чим це обумовлено.
Naked Science з посиланням на сайт препринтів bio.
Rxiv (дослідження поки не пройшло рецензування) пише, що організм людей із зайвою вагою виробляє підвищену кількість рецепторів, які необхідні SARS-CoV-2 для проникнення в здорові клітини.
Популярні новини зараз.
ПФУ зробив важливе повідомлення про квітневі пенсії.
Виплата українцям пенсій за квітень: важливе пояснення.
Названо групу крові, власників якої вбиває коронавірус.
«Раніше було показано, що для проникнення в клітину-господаря SARS-CoV-2 використовує рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (мембранний білок ACE2, точка проникнення вірусу в клітину.
— ред.).
Ми прагнули описати, як SARS-CoV-2 порушує шляхи метаболізму ліпідів у господаря і як дисрегульований ліпогенез (процес накопичення жирів) впливає на регуляцію ACE2, особливо при ожирінні.
За допомогою повторного аналізу загальнодоступних транскриптомних даних ми вперше виявили, що епітеліальні клітини легень, інфіковані SARS-CoV-2, виявляють підвищену регуляцію генів, пов’язаних з метаболізмом ліпідів, включаючи ген SOC3, який бере участь у регуляції запалення і інгібуванні передачі сигналів лептину», — пишуть автори роботи.
Вчені провели експеримент за участю 16 лабораторних мишей, яких поділили на дві рівні групи.
В результаті було виявлено, що організм гризунів з першої групи, які страждають ожирінням, виробляв набагато більше ферментів ACE2, з якими взаємодіють S-білки коронавірусу, якщо порівнювати з мишами з другої групи, які не мали зайвої ваги, — при цьому найсильніше це спостерігалося у тканинах легенів.
Таким чином, вірус мав у своєму розпорядженні більше шляхів для проникнення в організм.
Автори дослідження припустили, що подібний процес може бути присутнім в організмі хворих на діабет та пацієнтів з підвищеним рівнем холестерину в крові.
Так це чи ні, біологи планують з’ясувати в подальших дослідженнях.
Видання також зазначає, що раніше професор Пітер Опеншоу з Імперського коледжу Лондона також зазначав, що, судячи з усього, надлишок жиру навколо внутрішніх органів посилює «цитокіновий шторм», викликаний Covid-19.
Гиперцитокинемія — неконтрольована запальна реакція, яка провокує пошкодження власних тканин організму.
Для боротьби з вірусом організм починає виділяти молекули цитокіни, що забезпечують взаємодію між клітинами: інтерферони, інтерлейкіни, хемокіни і так далі.
Через вплив цитокіну клітина починає виробляти інші цитокіни — починається так званий цитокіновий шторм, який може призвести до поліорганної недостатності, гиперферритинемії та часто до смерті.

