Верховна Рада зробила дешевшими застави для кандидатів на місцевих виборах у великих містах
Верховна Рада зробила дешевшими застави для кандидатів на місцевих виборах у великих містах

Верховна Рада зробила дешевшими застави для кандидатів на місцевих виборах у великих містах

Верховна Рада України проголосувала за внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України у частині розміру грошової застави. За проєкт проголосували 248 нардепів, проти - 31, ще 58 парламентарів утримались і 42 – не голосували.

Документом передбачається зменшення застави для кандидатів для участі у місцевих виборах у великих містах – з населенням від 90 тисяч людей. Правки стосуються, як партій, які висувають списки депутатів до облрад, міськрад або кандидатів у мери, так і самовисуванців у мери чи місцеві депутати.

Раніше застава складала 4 розміри мінімальної заробітної плати ( мінімальна зарплата від 1 січня 2020 року становить 4 723 грн) на кожні 10 тисяч населення. Тепер чотири мінімальних зарплати сплачуватимуться на кожні 90 тисяч, тобто сума зменшиться в 9 разів.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту, такі заходи необхідні для зрівнювання можливостей участі у виборах для всіх кандидатів, адже через велику заставу участь у виборах у містах з населенням 90+ була доступна лише для обраних. Законопроєкт було внесено ще у січні, перебував на розгляді у комітетах. Напередодні його затвердив антикорупційний комітет, який не виявив в ньому корупційної складової.

Нагадаємо, 30 квітня відбувається позачергове засідання Верховної Ради. Напередодні його скликав спікер Верховної Ради Дмитро Разумков за вимогою 159 депутатів. Народні обранці планують розглянути два десятки питань, зокрема торкнуться і "банківського" закону. 

Відео Верховна Рада збереться на позачергове засідання: що планують розглянути

Депутати знову зберуться на позачергове засідання. Напередодні його скликав спікер Верховної Ради Дмитро Разумков - за вимогою 159 народних обранців. Народні обранці планують розглянути два десятки питань, зокрема торкнуться і "банківського" закону.  

Верховна Рада збереться на позачергове засідання: що планують розглянути
Джерело матеріала
loader
loader