Про це повідомила міжнародна група вчених, про це пише University of Surrey.
Рівень селену в організмі впливає на перебіг захворювання COVID-19.
Дослідження показує потенційний зв'язок між рівнем селену в організмі пацієнтів з COVID-19 і показниками лікування і смертності від коронавірусної інфекції.
Команда провела аналіз медичних даних пацієнтів з COVID-19 в різних провінціях Китаю, який з огляду на географічних відмінностей в складі ґрунту має як найнижчі показники споживання селену, так і найвищі.
Рівень мікроелемента в ґрунті впливає на кількість селену в харчовому ланцюгу.
Основним джерелом селену для людини є його раціон.
З попередніх досліджень відомо, що рівень селену в організмі впливає на тяжкість деяких вірусних захворювань.
Наприклад, у людей з ВІЛ селен уповільнює наступ термінальної стадії СНІДу.
Селен – що це?.
Як проводили дослідження.
Дослідники порівняли дані по статусу селену в різних провінціях Китаю, щоб простежити взаємозв'язок з перебігом COVID-19.
У місті Енші в провінції Хубей рівень споживання селену серед населення найвищий в Китаї.
Там показник швидкого одужання від COVID-19 був в три рази вище, ніж в середньому по всім іншим містам в провінції.
Потім вчені проаналізували статистику в провінції Хэйлунцзян, де споживання селену низьке.
Рівень смертності від COVID-19 там виявився майже в 5 разів вище, ніж в середньому в інших провінціях за межами Хубей.
Є значна кореляція між статусом селену і перебігом COVID-19, проте важливо поки не перебільшувати висновки,.
– заявила співавтор дослідження Кейт Беннет з Університету Суррея.
Робота вчених має ряд обмежень, тому для остаточних висновків необхідні більш ретельні дослідження.
Перебіг захворювання COVID-19/Інфографіка 24 Каналу.