Нардепи закликали уряд запобігти зниженню частки електроенергії з АЕС
Нардепи закликали уряд запобігти зниженню частки електроенергії з АЕС

Нардепи закликали уряд запобігти зниженню частки електроенергії з АЕС

Народні депутати Верховної Ради закликали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля не зупиняти атомні енергоблоки. Під зверненням до голови Кабінету міністрів підписалися близько сотні депутатів.

Текст звернення отримав ТСН.ua.

За ініціативою уряду, з 10.05.2020 буде виведено в резерв 3 енергоблоки АЕС загальною потужністю 3000 МІВ, та в подальшому, протягом. 2020 року, зменшено виробництво електроенергії ще на 9 енергоблоках АЕС.

В заяві йдеться про те, що такі кроки в кінцевому результаті вплинуть на споживача і зроблять електроенергію в Україні дорожчою. Окрім впливу на вартість електроенергії, зниження потужності атомних блоків та їх вимикання негативно вплине на і на довкілля

"Окреме занепокоєння викликає питання впливу на довкілля, зокрема, тенерації електричної енергії застарілими енергоблоками ТЕС та ТЕЦ без встановлених електрофільтрів. До народних депутатів неодноразово зверталися профільні організації, відомства та небайдужі громадяни щодо забруднення атмосферного повітря від діяльності ТЕС та ТЕЦ, які знаходяться в межах їх місця проживання та забруднюють повітря містян. Громадян України непокоїть. можливе збільшення забруднення повітря та впливу на стан здоров'я людей", - йдеться у зверненні.

Депутати вимагають:

  • вжити заходи щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників Прогнозного балансу електроснергії ОЕС України на 2020 рік;
  • надати копії документів, в яких містяться відомості, розрахунки, техніко-економічні обгрунтування, інформація, прогнози тощо, на підставі яких прийнято рішення щодо зміни структури енергетичного балансу України та здійснено корегування показників Прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік в квітні 2020 року.

За останні 5 років частка виробництва атомної енергетики в Україні зростала та наблизилася до 50%, а в деяких випадках вона навіть досягла 62%, як наприклад 2018 року. Щодо ТЕС, то доля виробництва електроенергії на теплоелектростанціях скорочувалась і сягає близько третини від всієї втробленої електроенергії.

Джерело матеріала
loader
loader