Мін'юст вирішив стягнути з "ПриватБанку" $ 250 млн на користь сім'ї Суркісів – реакція установи
Мін'юст вирішив стягнути з "ПриватБанку" $ 250 млн на користь сім'ї Суркісів – реакція установи

Мін'юст вирішив стягнути з "ПриватБанку" $ 250 млн на користь сім'ї Суркісів – реакція установи

5 травня 2020 року "Приватбанк" отримав від державного виконавця Печерського відділу державної виконавчої служби Мін'юсту чотири нові постанови про відкриття виконавчих проваджень.

Про це пише прес-служба банку.

"Нові постанови стосуються примусового виконання "Приватбанком" ухвали Печерського районного суду від 09.02.2017 про забезпечення позову у справі № 757/7499/17-ц та виплату компаніям, пов’язаним із родиною Суркісів, більше $250 млн за припиненими ще в грудні 2016 року депозитними договорами, зобов’язання за якими були обміняні на акції додаткової емісії "Приватбанку" під час націоналізації (bail in)", – йдеться в повідомленні.

У прес-службі банку також повідомляють, що враховуючи, що державним виконавцем продовжуються вчинятися незаконні дії при примусовому виконанні ухвали Печерського райсуду від 09.02.2017, "Приватбанк" звернувся із заявами до правоохоронних органів, Печерського райсуду м.

Києва та на ім'я міністра юстиції з вимогою надати правову оцінку діям державного виконавця.

У "Приватбанку" також зазначають, що "за дивним збігом обставин, не зважаючі на існування автоматизованої системи розподілу справ, всі виконавчі провадження були відкриті тим же державним виконавцем Печерського ВДВС Мін'юсту, що звернувся до Печерського райсуду за роз’ясненням ухвали 2017 року".

"Певні дії саме цього виконавця стали підставою для численних скарг "Приватбанку", що досі проігноровані", – йдеться у повідомленні.

15 квітня Київський апеляційний суд ухвалив рішення залишити без змін рішення судів попередніх інстанцій та зобов'язати "Приватбанк" виплатити понад 250 мільйонів доларів за депозитними договорами родині Суркісів.

Депозити родини Суркісів були відкриті на кіпрській "дочці" "Приватбанку" у 2014 році.

Виплатити їх власникам депозитів суд наказав ще у 2017 році, однак тоді це рішення не змогли втілити у життя.

Річ у тому, що під час націоналізації "Приватбанку, НБУ визнав родину Суркісів пов’язаними з "Приватбанком" особами, а їхні багатомільярдні депозити у банку обміняв на акції "Приватбанку".

Згодом всі акції держава купила за 1 гривню під час націоналізації.

Ця процедура називається bail-in.

Наразі процедуру bail-in за депозитами Суркісів оскаржують у Верховному суді.

Під час останнього засідання Верховний суд зробив перерву на невизначений термін.

Наразі засідання у цій справі перенесли на 15 червня.

Джерело матеріала
loader
loader