Дослідники виявили новий вірус у кажанів, який тісно пов'язаний з SARS-CoV-2
Дослідники виявили новий вірус у кажанів, який тісно пов'язаний з SARS-CoV-2

Дослідники виявили новий вірус у кажанів, який тісно пов'язаний з SARS-CoV-2

Дослідники проаналізували 302 зразків з 227 кажанів, зібраних в провінції Юньнань (Китай), і виявили новий тісно пов'язаний із SARS-CoV-2 вірус. 

Про це пише Science Alert.

За даними досліджень, вірус, що спричиняє COVID-19, ймовірно еволюціонував природним шляхом, починаючи свій шлях з кажанів. Він просочився у організм іншої тварини, поки не розвинув необхідні мутації і не спричинив глобальну пандемію.

Нове дослідження дало більшу достовірність цієї теорії, виявивши близького родича вірусу SARS-CoV-2 у кажанів, включаючи мутації, які є "вставками" генетичного матеріалу у вірусний геном.

"З моменту відкриття SARS-CoV-2 з'явилося кілька необґрунтованих припущень про те, що вірус має лабораторне походження", - каже мікробіолог з Шаньдунського першого медичного університету Вейфен Ши.

"Зокрема, було запропоновано, що вставка S1/S2 вельми незвичайна і, можливо, свідчить про лабораторні маніпуляції. Наша стаття дуже чітко показує, що ці події відбуваються природним чином в дикій природі. Це переконливо свідчить про те, що SARS-CoV-2 не є лабораторно створеним вірусом", - додав він.

Цей нещодавно виявлений коронавірус кажана, який група назвала RmYN02, був ідентифікований під час аналізу 302 зразків з 227 кажанів, зібраних в провінції Юньнань, Китай, у другій половині 2019 року.

Геном коронавірусу RmYN02 розділяє 93,3 відсотка свого генома з SARS-CoV-2, а один конкретний ген, названий 1ab, має 97,2 відсотка - найбільший збіг в цьому гені на сьогоднішній день.

Незважаючи на схожість, це не означає, що RmYN02 є прямим предком вірусу, що викликає COVID-19 у всьому світі - особливо з огляду на, що ген для домену, який зв'язує всі важливі рецептори, має дуже низьку відповідність з SARS-CoV-2, в тільки 61,3 відсотка.

Але пошук нових геномів коронавірусу неймовірно корисний, для того, щоб дізнатися, як вірус SARS-CoV-2 перетворився в те, чим він є сьогодні.

"Наше дослідження підтверджує, що кажани, особливо ті, які є частиною роду Rhinolophus [підковоподібні кажани], є важливими природними резервуарами для коронавірусів і в даний час містять найближчих родичів SARS-CoV-2, хоча ця картина може змінитися зі збільшенням вибірки дикої природи", - вважають вчені.

"У цьому контексті разюче, що вірус RmYN02, ідентифікований тут у Rhinolophus malayanus, є найближчим родичем SARS-CoV-2 в гені довгою репліки 1ab, хоча сам вірус має складну історію рекомбінації".

Вибірка більшої кількості видів диких тварин дозволить виявити віруси, які ще тісніше пов'язані з SARS-CoV-2 і, можливо, навіть з його прямими предками, що розповість багато чого про те, як цей вірус з'явився у людей.

Нагадаємо, дослідницька група з Університету Саскачевану (США) виявила, як кажани можуть переносити коронавірус близькосхідного респіраторного синдрому (MERS) і при цьому не хворіти ним.

Джерело матеріала
loader
loader