У США згорнули успішне тестування ремдесивіру, який вважали потенційними ліками від Covid-19
У США згорнули успішне тестування ремдесивіру, який вважали потенційними ліками від Covid-19

У США згорнули успішне тестування ремдесивіру, який вважали потенційними ліками від Covid-19

Випробування ремдисивіру у США, який вважали потенційними ліками від нового коронавірусу, згорнули. Дослідники пояснили це тим, що такі тести загрожують здоров’ю частини заражених пацієнтів, які у дослідженні для порівняння приймали плацебо.

Про це пише BBC Україна.

У США Національний інститут алергії та інфекційних захворювань (NIAID), який очолював дослідження, припинив тестувати ремдесивір. Причиною слугувало те, що препарат тестували на пацієнтах із Covid-19, яких розділили на дві групи. Одна з них отримувала ремдесивір, а інша - приймала плацебо. 

Після двох місяців тестувань дослідники та влада США випустили заяву про те, що завдяки прийому ремдесивіру виписка пацієнта із лікарні прискорюється у майже півтора рази. Тоді можновладці схвалили використання препарату до проходження обов'язкової сертифікації.

Для перевірки ефективності допускається лише один спосіб, за якого учасників експерименту ділять на дві контрольні групи, в яких одні отримують нові ліки, а інші - плацебо. 

Якщо дослідники мають підстави вважати, що препарат діє, то хворі пацієнти, які отримують плацебо, мають більший ризик померти лише через те, що потрапили у таку контрольну групу. Однак якщо усім учасникам назначити препарат, що тестується, то перевірка ефективності буде неможливою.

Коли стало зрозуміло, що ліки можуть мати позитивний ефект у лікуванні Covid-19, його почали давати всім хворим, а дослідження одразу втратило сенс. Експерти заявили, що не готові жертвувати життям пацієнтів.

Попри оптимістичні дані голови інституту Ентоні Фаучі, інші дослідники не вважають препарат дієвим і зауважують, що дані мають суперечливий вигляд. Китайські дослідники, які раніше провели аналогічний експеримент, зазначили, що ремдесивір не впливає на вірусне навантаження хворих Covid-19, а, отже, препарат може бути марним у лікуванні.

Частина експертів не задоволена тим, що випробування передчасно згорнули, адже достовірно так і не стало відомо, чи впливає препарат на рівень смертності від нового коронавірусу.

Нагадаємо, Японія схвалила препарат "Ремдесівір" американської компанії Gilead Sciences для лікування пацієнтів, заражених новою коронавірусною інфекцією COVID-19. 

Джерело матеріала
loader
loader