"Потребує негайного реагування": Венедіктова жорстко розкритикувала діяльність САП
"Потребує негайного реагування": Венедіктова жорстко розкритикувала діяльність САП

"Потребує негайного реагування": Венедіктова жорстко розкритикувала діяльність САП

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова опублікувала заяву, у якій жорстко розкритикувала Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру за бездіяльність та затягування розслідувань.

Відповідне відео розміщене на офіційному сайті Офісу генпрокурора.

"Люди, які не стикаються з тонкощами роботи правоохоронних органів, цілком можуть і не усвідомлювати, наскільки роль прокурора важлива і специфічна. Орган слідства може працювати 24 години на добу, зібрати масу цінних доказів, а прокурор, пропустивши важливі процесуальні строки, просто повністю знищить напрацювання слідчих або детективів. Слідство може бути за крок до повідомлення про підозру, а прокурор некоректно формулює питання для експертної оцінки і вся робота нанівець", - зазначила вона.

Венедіктова розповіла, що 24 березня провела нараду із керівниками НАБУ та САП щодо стану протидії корупційним правопорушенням і відомства узгодили усі необхідні питання щодо співпраці. Однак за 2 місяці ситуація так і не змінилася. Вона також нагадала, що за законом генпрокурор не має права вказувати прокурорам САП або здійснювати будь-які інші дії, які стосуються реалізації їхніх повноважень.

Генпрокурорка навела кілька прикладів того, як САП, на її думку, саботує розслідування. Вона розповіла, що від осені 2019 року САП не було забезпечено виконання жодної слідчої та процесуальної дії у справі експрокурора, а нині нардепа Рената Кузьміна щодо незаконного заволодіння земельною ділянкою під Києвом.

"В результаті, через порушення розумних строків провадження закрито. Відповідно, завдані мільйонні збитки державі не відшкодовані, незаконно вилучена земля не повернута громаді Києва, а підозрюваний уникнув відповідальності", - пояснила Венедіктова.

Також вона дорікнула САП за те, що справу нардепа Дубневича досі не скерували до суду, а у провадженні про розкрадання коштів на виконанні державного оборонного замовлення після зміни підслідності також не було жодних дій.

"Ці кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП свідчать про споглядацьку позицію та цілковиту відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури, і така безпорадність не може більше залишатись без реагування Генерального прокурора", - підкреслила генпрокурорка.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський розповів, чому Ірина Венедіктова стала генеральним прокурором.
Джерело матеріала
loader
loader