ЄС узгодив план відновлення економіки на 750 мільярдів євро
ЄС узгодив план відновлення економіки на 750 мільярдів євро

ЄС узгодив план відновлення економіки на 750 мільярдів євро

Фонд відновлення буде складатися з двох частин - 500 мільярдів євро грантів та 250 мільярдів позик для країн ЄС, які найбільше постраждали від коронавірусу.
Ілюстрація REUTERS
Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія підготувала безпрецедентний пакет допомоги в розмірі 750 мільярдів євро, щоб подолати найглибший економічне падіння в історії ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.

"Комісія пропонує фонд відновлення у 750 мільярдів євро, який додається до спільного набору інструментів, які вже почалися. Європейський переломний момент, щоб зустрітися з безпрецедентною кризою", - написав Джентілоні в Twitter.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн сьогодні представить в Європарламенті деталі оновленого бюджету ЄС на 2021-2027 роки та нового фонду відновлення.

Фонд буде складатися з двох частин - 500 мільярдів євро грантів та 250 мільярдів позик для країн ЄС, які найбільше постраждали від коронавірусу.

Пакет також надає гарантії, які допоможуть залучити в багато разів більше приватних грошових коштів, зменшуючи ризик різних інвестицій.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія прогнозує зниження ВВП єврозони у 2020 році на рекордні 7,75% та після цього зростання на 6,25% у 2021 році. Згідно з прогнозом, економіка окремих країн блоку, зокрема, Італії, Іспанії та Греції, може впасти більш ніж на 9%.

Єврокомісія вже отримала підтримку Франції та Німеччини для запозичення 500 мільярдів євро на фінансових ринках для допомоги країнам і секторам економіки, які найбільше постраждали від коронавірусу - з такою ініціативою виступили Еммануель Макрон і Ангела Меркель.

Ідея, яка викликає найбільший опір деяких країн блоку, полягає в тому, що частина позикових коштів будуть надаватися як допомогу, а не позику. Але проти такого підходу виступили Австрія, Данія, Швеція та Нідерланди.

Commissione propone un Fondo di Recovery da 750 miliardi che si aggiunge agli strumenti comuni già varati. Una svolta europea per fronteggiare una crisi senza precedenti. #NextGenerationEu

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) May 27, 2020

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Джерело матеріала
loader
loader