Приватні армії в Україні: Зеленський висловив свою думку щодо цього
Приватні армії в Україні: Зеленський висловив свою думку щодо цього

Приватні армії в Україні: Зеленський висловив свою думку щодо цього

В Україні можуть бути дозволені приватні армії. Вже є ряд відповідних законопроєктів, а Президент України Володимир Зеленський висловив свою думку щодо їх впровадження

Питання про приватні армії Зеленський озвучив під час зустрічі Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України. Саме учасникам цієї ради Зеленський і запропонував долучитися до напрацювання законопроєкту щодо діяльності приватних військових компаній. Його цитату приводить офіційний сайт Президента України.

"Є два проєкти закону про приватну армію, які ще не зареєстровані в парламенті. В одному з них не передбачено жодних обмежень. Це законопроєкт про те, щоб та чи інша бізнес-група могла офіційно зробити для себе приватну армію. А це дуже небезпечно", – заявив Зеленський.

Тож саме Консультативна рада у справах ветеранів могла б допомогти розробити збалансований законопроєкт, щоб парламент устиг ухвалити їх до закриття нинішньої сесії.

Що відомо про законопроєкт про приватні армії в Україні

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт про військово-консалтингову діяльність, який і передбачає дозвіл на створення в Україні приватних армій. Його авторкою є депутатка від фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк. Зареєструвала його вона ще у лютому 2020 року.

Авторка ініціативи переконана, що створення приватних армій в Україні допоможе знайти роботу тим, хто має значний військовий досвід, ветеранам війни, учасникам АТО, військовослужбовцям, звільнених з військової служби та колишнім працівникам правоохоронних органів.

У проєкті закону зазначено, що під військово-консалтинговою діяльністю (ВКД) мається на увазі надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового чи охоронного характеру. 

Однак така приватна армія не зможе взяти участь у війні на Донбасі, адже законопроєкт передбачає заборону на використання зброї на території України. Не зможуть ці приватні армії виступати і на боці тих держав, які Україна визнала агресором.

Також Василевська-Смаглюк зазначає, що приватні військово-консалтингові компанії вже давно існують на території України. За її словами, в Україні є п'ять таких організацій. Однак зареєстровані вони закордоном (де і сплачують податки). Натомість в Україні вони мають тренувальні бази, рекрутингові центри та склади зброї.

Варто відзначити, що українцям офіційно заборонено брати участь у військових діях на територіях іноземних держав. За це передбачена кримінальна відповідальність за статтею 447 ККУ "Найманство", яка передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Якщо такі дії призвели до загибелі людини, покарання може становити від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Теги за темою
війна Володимир Зеленський Новини України Новини політики Ігор Саджениця
Джерело матеріала
loader
loader