Українське вугілля буде пріоритетним видом палива на ТЕС, – Кабмін
Українське вугілля буде пріоритетним видом палива на ТЕС, – Кабмін

Українське вугілля буде пріоритетним видом палива на ТЕС, – Кабмін

Кабінет Міністрів на засіданні 17 червня визначив пріоритетним використання вугілля вітчизняного виробництва при виробництві електричної енергії на українських ТЕС.

Це передбачано у розпорядженні "Про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки поставок електричної енергії". Про це повідомила виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець, передає 24 канал.

Вона також зазначили, що у травні і червні знизилися обсяги споживання вітчизняного вугілля при виробництві електроенергії, оскільки його заміщають природним газом.

Така ситуація щодо штучного зниження попиту на вітчизняне вугілля є неприпустимою з урахуванням того, що це призводить до припинення роботи шахт, вимушеного простою, затримки виплати зарплати шахтарям і в цілому до зростання соціально-економічної напруженості в регіонах,
– сказала Буславець.

Чому це важливо 

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що Україна купує імпортний газ "тоді як шахтарі сидять без роботи, тому що немає ринку збуту". Він додав, що тепер державне Центренерго буде активно закуповувати вугілля з державних шахт. Прем'єр переконаний, що у такий спосіб вдасться підтримати українських шахтарів і зберегти 20 тисяч робочих місць.

Раніше Міністерство енергетики через прем'єра попросило Раду національної безпеки і оборони України ввести тимчасову заборону на використання вугільними тепловими електростанціями природного газу і мазуту в якості основного виду палива. 

Буславець заявила, що, попри більший економічний ефект від спалювання природного газу, ціна на який впала, така заборона необхідна, щоб у державних і приватних вугільних компаній був ринок збуту.

Теги за темою
Новини України Кабмін Денис Шмигаль газ Альона Захарова
Джерело матеріала
loader
loader