НСЗУ звернулася в поліцію через вимагання грошей у пацієнтів у медзакладах: серед тих, хто поскаржився – вагітні жінки
НСЗУ звернулася в поліцію через вимагання грошей у пацієнтів у медзакладах: серед тих, хто поскаржився – вагітні жінки

НСЗУ звернулася в поліцію через вимагання грошей у пацієнтів у медзакладах: серед тих, хто поскаржився – вагітні жінки

Національна служба здоров'я України за місяць відправила Національної поліції шість звернень з приводу вимагання грошей у пацієнтів в лікарнях.

З відповідними скаргами звернулися пацієнти з Києві, Кіровоградській, Одеській, Сумській та Чернігівській областей.

Копії листів НСЗУ є в розпорядженні видання LB.

"Всі випадки сталися після 1 квітня, коли вступив в дію другий етап медичної реформи, який передбачає, що всі послуги в рамках Державної програми медичних гарантій повинні надаватися безкоштовно.

Так, НСЗУ отримала кілька звернень від пацієнток "Консультативно-діагностичного центру" Печерського району міста Києва, які повідомили, що у них вимагали гроші за постановку на облік і ведення вагітності – від трьох до майже чотирьох тисяч гривень "благодійного внеску", – повідомляє видання.

"Вимагати та отримувати оплату від пацієнтів або їх представників за такі медичні послуги забороняється", – пише НСЗУ в листі в поліцію.

Також у листах йдеться про "благодійний внесок" за постановку на облік вагітної – вимагали в пологовому будинку Чернігова.

"Також в службу поскаржилися пацієнти КНП "Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради".

Вони заявили, що працівники онкоцентру, а також його підрядника - ТОВ "Український центр томотерапіі" – неодноразово вимагали гроші за консультації лікарів та проведення діагностики з приводу новоутворень", – йдеться в повідомленні.

Як зазначає LB.

ua, голова цього обласного онкологічного центру – Костянтин Яриніч – є кандидатом на керівника Національної служби здоров'я.

"Ще одна скарга, яка стала підставою для звернення в поліцію, надійшла в НСЗУ від пацієнтів КНП "Центральна клінічна лікарня" Сумської міської ради.

Як йдеться у зверненні, пацієнт був доставлений в лікарню по швидкій з діагнозом інфаркт міокарда, йому було необхідно стентування.

Співробітники лікарні повідомили йому, що він повинен заплатити за стентування і "набір ургентної діагностики" 10300 грн плюс покрити витрати на ліки", – повідомляється у зверненнях.

Ще дві скарги, за якими НСЗУ звернулася в поліцію, надійшли з Одеси - від пацієнтів КНП "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради та КНП "Міська клінічна лікарня №11" Одеської міської ради.

Також НЗСУ направила 70 запитів до установ охорони здоров'я "для з'ясування фактичних обставин за зверненнями громадян про порушення прав пацієнтів на медичне обслуговування за програмою медичних гарантій у напрямку вторинної медичної допомоги".

Заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану або вузькоспеціалізовану медичну допомогу, повинні працювати за принципом "гроші за пацієнтом".

Водночас Міністерство охорони здоров’я підготувало постанову, якою планує повернутися до старих методів фінансування системи охорони здоров'я.

При цьому очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що уряд не збирається згортати медичну реформу.

Джерело матеріала
loader
loader