Східне партнерство корисне для України, якщо наближає до членства у ЄС - Зеленський
Східне партнерство корисне для України, якщо наближає до членства у ЄС - Зеленський

Східне партнерство корисне для України, якщо наближає до членства у ЄС - Зеленський

Президент Володимир Зеленський зазначив, що Східне партнерство корисне для України, якщо наближає її до членства в Європейському Союзі. Він додав, що Україна вимагає повноправного членства в ЄС.

Про це Зеленський сказав під час виступу на відеоконференції лідерів Східного партнерства, інформує пресслужба глави держави.

"Східне партнерство не має обмежувати амбіції партнерів. Комусь достатньо політичного діалогу, комусь – стратегічного партнерства з ЄС, хтось прагне інтеграції до спільного ринку на основі "чотирьох свобод", а хтось, як Україна, вимагає повноправного членства в ЄС", - заявив Зеленський.

Глава держави нагадав, що від початку метою ініціативи була розбудова спільноти Євросоюзу з партнерами, які розділяють європейські цінності та принципи. Водночас перевагами такого об’єднання мають користуватися всі громадяни країн-учасниць.

Зеленський також переконаний у можливості спільно подолати виклики сьогодення, зокрема наслідки пандемії коронавірусу, за допомогою поглиблення інтеграції та збільшення координації між країнами, а не завдяки політичній самоізоляції та протекціонізму.

"Ця зустріч - прекрасна нагода обговорити подальшу співпрацю задля виходу з поточної кризи та подолання подібних викликів у майбутньому. Перед нами стоять дуже непрості завдання: захистити життя та здоров’я громадян, відновити міжлюдські та ділові контакти, вивести економіку з кризової траєкторії", – зазначив глава держави.

Президент подякував Євросоюзу за підтримку, зокрема за нову програму макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро, яка є важливою та своєчасною. Крім того, додав Зеленський, Україна розраховує на співпрацю з ЄС у закупівлі вакцини проти COVID-19, щойно вона буде виготовлена.

Глава держави зауважив, що Україна, зі свого боку, також підтримувала європейських партнерів. Зокрема, українські медики прийшли на допомогу італійським колегам, а українські літаки доправляли медичні вантажі до багатьох країн Євросоюзу.

"Впевнений, гасло Stronger Together сьогодні актуальне як ніколи", - додав Президент України.

Нагадаємо, 18 червня проходить зустріч лідерів Східного партнерства у форматі відеоконференції. У ній братимуть участь глави держав і урядів 27 країн-членів Євросоюзу, а також лідери країн-учасниць Східного партнерства.

Джерело матеріала
loader
loader