ПЦУ засудила заведену через Томос справу проти Порошенка
ПЦУ засудила заведену через Томос справу проти Порошенка

ПЦУ засудила заведену через Томос справу проти Порошенка

Прес-служба Помісної Церкви України (ПЦУ) висловила обурення щодо оприлюдненої інформації про чергову справу проти п’ятого президента Петра Порошенка щодо розпалювання ним міжрелігійної ворожнечі при створенні нової церкви в Україні. Про це йдеться у заяві ПЦУ.

"Те, що таке "розслідування" було офіційно розпочате і досі (понад вісім місяців) проводиться, не може бути оцінене Київською Митрополією Православної Церкви України ніяк інакше, як приклад використання супротивниками незалежності УПЦ юридичної системи, правоохоронних та судових органів України з метою перешкоджання розбудові та розвитку Православної Церкви України, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, після допиту в генпрокуратурі 18 червня Петро Порошенко заявив про розслідування проти нього щодо "розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ". Як стало відомо зі слів речника ДБР Максима Білоусенка, розслідування було почато співробітниками СБУ 6 листопада 2019, "за заявою прихожан Київського Патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ".

Нагадаємо, створена 15 грудня 2018 року УПЦ (ПЦУ) вважається єдиною правонаступницею УПЦ КП та УАПЦ. Статус автокефальної церкви ПЦУ отримала в січні 2019 роки від Константинопольського патріархату, який надав їй томос. Офіційне визнання ПЦУ здійснили 3 з 14 православних церков – Константинопольська, Александрійська та Елладська.

Порошенко брав участь у Помісному соборі. Він особисто переконував вселенського патріарха Варфоломія надати Томос української церкви і брав участь в об'єднавчому соборі. Фігурант називає отримання Томосу головною подією свого життя та історичною катастрофою для Путіна.

Теги за темою
Петро Порошенко Томос
Джерело матеріала
loader
loader