Україна може звернутися до міжнародних судів через збиття Іраном літака МАУ
Україна може звернутися до міжнародних судів через збиття Іраном літака МАУ

Україна може звернутися до міжнародних судів через збиття Іраном літака МАУ

Якщо Іран не виконає обіцянки, пов'язані зі збиттям літака МАУ у небі над Тегераном 8 січня 2020 року, Україна звернеться до міжнародних судів.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив журналістів канадського видання The Globe and Mail

"Вони не лише не повертають нам "чорні скриньки". Йдеться також про їхні (інші - ред.) обіцянки. Вони повинні офіційно вибачитися. Вони повинні виплатити належні компенсації. Вони повинні виконати те, що обіцяли. Інакше у нас не буде іншого вибору - і вони знають нашу позицію - окрім як звернутися до міжнародних судів", - заявив очільник держави. 

Водночас Зеленський висловив надію на те, що Україна все ж зможе розраховувати на "орієнтовану на результат політику іранського уряду".

Він додав, що, попри звинувачення Іраном у затримці відправлення "чорних скриньок" пандемії COVID-19, "проблема не може чекати нескінченно, тому що ми чекаємо вже досить довго".

Раніше повідомлялося, що незабаром Іран відправить бортові самописці до Франції. 

Нагадаємо, що очільником делегації України для участі в переговорах з Іраном щодо збитого літака МАУ у небі над Тегераном 8 січня 2020 року став заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін. З іранськими колегами загалом будуть говорити 16 представниць та представників різних структур України.

Вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України.

Спочатку причиною авіакатастрофи іранці називали технічну несправність літака. Однак вже увечері 9 січня стало відомо, що український Боїнг був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. 

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ, а трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. 

Відео Іран доправить бортові самописці зі збитого українського "Боїнга" до Парижа

Іран нарешті визначився, кому віддасть "чорні скриньки" збитого українського "Боїнга". Офіційно Тегеран про це наразі не оголосив, але твердять, що вже найближчим часом бортові самописці доправлять до Парижа. Пасажирський лайнер компанії "МАУ" іранські військові збили 8 січня. Загинули всі, хто був на борту - 176 людей.  

Іран доправить бортові самописці зі збитого українського "Боїнга" до Парижа
Джерело матеріала
loader
loader