ВВП України продовжить падіння і може скоротитися на понад 5% - Нацбанк
ВВП України продовжить падіння і може скоротитися на понад 5% - Нацбанк

ВВП України продовжить падіння і може скоротитися на понад 5% - Нацбанк

В Україні протягом другого кварталу 2020 року через карантинні обмеження очікується поглиблення падіння реального ВВП.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

"Поступове пом'якшення карантину від середини травня, як і очікувалося, супроводжується відновленням економічної активності та зайнятості. Проте наявні дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося", - йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, у I кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 1,3% у річному вимірі. 

"Основні причини падіння української економіки в І кварталі – негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг, стрімке падіння інвестицій, поглиблення падіння споживання державного сектору на тлі складної фіскальної ситуації, сповільнення зростання приватного споживання та експорту на тлі послаблення зовнішнього попиту", - зазначили у Нацбанку, посилаючись на дані Державної служби статистики України.

Зокрема, наголошується, що валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% в річному вимірі -  востаннє таке спостерігалося під час кризи 2014-2015 років.

"До початку коронакризи українські підприємства мали позитивні ділові очікування. Більшість підприємств очікували поліпшення свого фінансового стану, зростання інвестиційних видатків на будівельні роботи, машини, обладнання та інвентар. Проте через коронакризу очікування не виправдалися. У I кварталі 2020 року вперше від 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток у сумі 4,9 млрд грн. Частка збиткових підприємств зросла до 41% порівняно з 27% у І кварталі 2019 року", - заявили у НБУ.

Також регулятор повідомив, що у I кварталі 2020 року погіршилися показники діяльності практично усіх галузей економіки, за винятком сільського господарства (здебільшого через вичерпання статистичного ефекту, пов’язаного зі зміщенням термінів збору врожаю попереднього кварталу), - через запровадження карантинних обмежень в Україні та у світі.

"Найбільший негативний вплив спостерігався у сфері транспорту та більшості секторів послуг. Валова додана вартість у сфері розміщення та громадського харчування знизилася на 8,8% р/р, інших послуг – на 13% р/р, транспорті – 8,6% р/р. Додатковим негативним чинником для показників транспорту було скорочення транзиту газу", - резюмували у Нацбанку.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України прогнозував, що 2020 року ВВП України може впасти та складати від 4% до 8% у порівнянні з 2019 роком. Падіння ВВП в уряді пояснили світовою економічною рецесією та "традиційно більш вразливою" ситуацією в українській економіці.
Водночас Нацбанк прогнозував, що за підсумками року ВВП скоротиться на 5%, а у наступні роки економіка зростатиме – на рівні близько 4%.

Джерело матеріала
loader
loader