7 стадій розвитку стосунків: як подолати перешкоди та побудувати щасливі відносини
7 стадій розвитку стосунків: як подолати перешкоди та побудувати щасливі відносини

7 стадій розвитку стосунків: як подолати перешкоди та побудувати щасливі відносини

Відносини є індивідуальними, і кожна пара будує їх по-своєму. Але насправді існують певні сценарії розвитку стосунків, і якщо їх пройти від початку, то ви зможете побудувати міцний та щасливий союз.

За словами психологів, як і в будь-якого процесу, у відносин теж є свої етапи. І кожен з них займає час. Так, у когось один етап може затягнутися на рік, а хтось "проскочить" його за місяць, пише видання Наша психологія.

Цікаво те, що пара не завжди проходить всі стадії розвитку відносин разом. Тобто один може застрягти на першому етапі, коли інший вже це пережив і рухається далі. Але такі відносини навряд чи триватимуть довго.

Адже побудувати справжні, міцні, довірчі та щасливі стосунки можливо, тільки якщо ви пройдете разом всі стадії їх розвитку.

7 стадій розвитку стосунків

  • Пошук, або нульовий етап

Саме на нульовому етапі люди шукають відображення себе у потенційному партнерові. І лише коли ви знаходите один одного і розумієте, що це ваша друга половинка, ви створюєте стосунки.

  • Закоханість

Всім відомий етап на початку будь-яких відносин – закоханість, який ще називають "етапом голоду", адже парі не вистачає часу, щоб насолодитися один одним.

Саме в цей період відносини починаються, а партнери бачать в другій половинці виключно плюси і переваги. Душа переповнена відчуттям, що це щось справжнє, таке довгоочікуване. А тіло в свою чергу переповнене гормонами, з'являється блиск в очах.

Закоханість
Закохана пара у стосунках / Фото in.ck

Цікаво, що цей етап не може тривати більше 12 місяців. Тому не варто спішити з спільними важливими рішеннями (наприклад, про шлюб чи народження дітей), тому що дія цього "препарату" закінчиться і почнеться наступна стадія відносин.

  • Перенасичення

За словами психологів, завжди після задоволення голоду настає відчуття насичення. Те ж саме відбувається і в стосунках. Але почуття між закоханими не зникають, вони просто вже не відбуваються кожну хвилину. Спільне дозвілля стає менш романтичним, та й немає необхідності весь час проводити разом.

Проте, разом з цим, ваші стосунки стають більш гармонійними і спокійними. Хоч партнери і починають бачити не тільки переваги, але і недоліки один одного.

  • Незгода і відкидання

Саме на цьому етапі багато відносин можуть закінчитися, адже в цей періо часто виникають кризи – якісь переломний момент. До прикладу, звички, які вам раніше подобалися, починають дратувати. Через це можуть виникати сварки і взаємні докори. Ваші стосунки раптово стають не такими ідеальними, як раніше.

В цей період більшість пар "ламаються" і здаються. Щоб цього уникнути, варто спокійно і критично подивитися на ситуацію і прийняти той факт, що це нормально. Не потрібно зриватися на скандал у відповідь на докори партнера. Зрозумійте, що цей етап є необхідним для нормального розвитку подальших відносин.

Адже тільки прийнявши партнера з усіма його недоліками і перевагами, ви зможете разом перейти на новий етап. Так, це велика праця, але саме завдяки цьому у вашому партнерстві зародиться справжнє почуття.

  • Терпіння і прийняття

І коли криза вже позаду, пара розуміє, що навчилася розмовляти і домовлятися один з одним. Всі проблеми, виявляється, можна вирішити, а ваші відносини тепер більш зрілі і глибокі.

На цьому етапі приходить усвідомлення, що в проблемах винні не лише інші. Відповідальність за відносини несуть обидва партнера. І не варто так багато уваги звертати на дрібні деталі, адже в майбутньому їх буде багато і від них особливо нічого не залежить. Також в цей період приходить усвідомлення необхідності міняти себе. Це стадія очікуваної перемоги розуму і взаємоповаги.

Взаємопідтримка
Взаємопідтримка у парі дуже важлива / Фото Comments

  • Поєднання

Кожен з вас поважає простір і помисли один одного, але при цьому ви розумієте свої обов'язки перед партнером, відчуваєте потребу піклуватися і захищати. Саме на цьому етапі ви стаєте близькими друзями, не втрачаючи романтики. Зростає довіра один до одного і є спільне бажання розвиватися і йти до поставлених цілей.

  • Істинне почуття

За словами експертів, справжня любов приходить лише в цей час, після проходження всіх попередніх етапів. Саме цей етап – найвища точка розвитку відносин. Та мета, до якої необхідно прагнути.

Пара вже розуміє, що труднощі і розчарування також є стадіями розвитку і грають не менш важливу роль, ніж закоханість і пристрасть. Випробувань у відносинах партнери вже не бояться, адже з нагородою приходить справжня любов.

Тож, закохані, лише дійшовши до цього етапу, навчилися любити через труднощі і радості, злети і падіння, негаразди і успіх.

Теги за темою
Психологія Сімʼя Марія Бондар
Джерело матеріала
loader
loader