"У нас не бюро задоволення "хотєлок": Кулеба прокоментував вимогу РФ змінити Конституцію для Донбасу
"У нас не бюро задоволення "хотєлок": Кулеба прокоментував вимогу РФ змінити Конституцію для Донбасу

"У нас не бюро задоволення "хотєлок": Кулеба прокоментував вимогу РФ змінити Конституцію для Донбасу

Україна як незалежна держава ухвалюватиме ті закони, які вважає необхідними. І жодна країна не вказуватиме, яким має бути її закон. А тому, якщо РФ не влаштовує українське законодавство, то "це проблема Росії".

Про це заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Сегодня".

"Це була російська спецоперація напередодні зустрічі у Берліні. Ультиматуму не було. І бути не могло тому, що хто вони такі, щоб ставити Україні ультиматуми", - прокоментував Кулеба вимогу РФ представити на засіданні ТГК проєкт змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу.

Міністр закордонних справ наголосив, що Україна поважає свої міжнародні зобов'язання і завжди співвідносить українське законодавство до міжнародних зобов'язань, але жодна країна не буде вказувати, яким повинен бути закон.

"Коли Росію не влаштовують положення якогось закону України або законопроєкту, то це проблема Росії, а не України. Ми незалежна держава і будемо ухвалювати ті закони, які вважаємо за потрібне. Ми поважаємо свої міжнародні зобов'язання і завжди корелюємо наше законодавство з міжнародними зобов'язаннями, але жодна країна не буде нам вказувати, яким має бути закон. У нас не бюро задоволення "хотєлок" будь-яких країн", - сказав Кулеба.

Він пояснив, що Україна вже кілька років реалізовує реформу децентралізації, і її в рамках ухвалюється законодавство, вносяться зміни до Конституції, і "саме в рамках цього процесу можна розглядати повноваження наразі окупованих районів Донецької та Луганської областей".

"Що стосується згадок так званих ОРДЛО в Конституції, то для нас це неприйнятно і ми відверто про це говоримо з нашими партнерами", - наголосив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, нещодавно Росія заявила, що "найближчим часом" очікує від України "проєкт поправок до Конституції, які б врегулювали особливий статус Донбасу".  

Після цього відбулася зустріч радників лідерів країн нормандського формату в Берліні, за результатами якої Андрій Єрмак повідомив, що сторони домовилися прообмін утримуваними особами. Щодо нормандської зустрічі, то зі слів Єрмака, ніхто зі сторін не заперечує, що саміт повинен відбутися якомога скоріше. Утім для його проведення мають дотримуватися, зокрема, домовленості щодо безпеки. 

Джерело матеріала
loader
loader