"НБУ залишився незалежним": Данилишин розповів про ситуацію в Нацбанку після відставки голови
"НБУ залишився незалежним": Данилишин розповів про ситуацію в Нацбанку після відставки голови

"НБУ залишився незалежним": Данилишин розповів про ситуацію в Нацбанку після відставки голови

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин каже, що після 3 липня Національний банк України залишився незалежним. І на незалежність Нацбанку ніхто не посягав.

Про це він написав 15 липня на своїй сторінці у Facebook.

За словами Данилишина, вже відбулося два засідання Ради НБУ, яка розглянула цілий ряд актуальних питань діяльності Центрального банку і оцінок дій Правління.

"Тільки Рада НБУ може визначати Основи грошово-кредитної політики і більше ніхто. Це її Конституційна місія. І всякі розмови про посягання на незалежність – є тільки прагненням відволікти суспільну думку від політики, яка проводилась в період 2014-2020 років та проблем, що накопичилися як перед національним господарством так і банківською системою за останні роки", – каже він.

Окрім цього, він зазначив, що минулого тижня ситуація на фінансових ринках залишалася врівноваженою.

Попит та пропозиція іноземної валюти на міжбанківському ринку були збалансовані практично без участі Національного банку:

  • Середньоденний обсяг купівлі та продажу іноземної валюти клієнтами банків на МВРУ з початку липня становив відповідно 228,5 та 228,4 млн. доларів США відповідно.
  • Сальдо інтервенцій Національного банку з початку липня становило +110,9 млн. доларів США.

При цьому обсяг міжнародних резервів НБУ на рівні понад 28.5 млрд. доларів США є достатнім для згладжування надмірних коливань курсу гривні до іноземних валют.

Банківська система характеризується високим рівнем ліквідності. Залишки коштів на кореспондентських рахунках банків та розміщені у депозитних сертифікатах НБУ перевищують 150 млрд. грн. Підтримку ліквідності банків надало скорочення обсягу готівки поза банками, яке з початку липня становило понад 11 млрд. грн.

Міністерством фінансів проведено чергове успішне розміщення ОВДП зі зниженням порівняно з минулим тижнем середньозваженого рівня доходності: за 3-місячними гривневими ОВДП – з 7,24% до 7,00%, за 1-річними – з 9,50% до 9,20%. Також Мінфіном було залучено на ринку 293,5 млн. доларів США із середньозваженою доходністю 3,50%.

10 липня Радою Національного банку розпочато підготовку Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу. На мою думку, Національним банком буде продовжено реалізацію політики гнучкого інфляційного таргетування, спрямованої на досягнення та підтримку цінової стабільності в Україні. Разом з тим, буде посилено збалансованість цілей Національного банку, та приділено більше уваги сприянню стійкому економічному зростанню, що є необхідним як на етапі виходу економіки з кризи, так і у період посткризового відновлення економічної активності.

Після 3 липня Національний банк України залишився незалежним. І на незалежність НБУ ніхто не посягав. Відбулося 2...

Опубліковано Богданом Данилишиним Вівторок, 14 липня 2020 р.

Нагадаємо:

  • 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення через "систематичний політичний тиск". А вже 3 липня Верховна Рада проголосувала за його відставку. 
  • Смолій розповів подробиці того, як на ньогочинили політичний тиск. За його словами, все почалося восени 2019 року, коли Нацбанк опинився у корупційному скандалі, який, на його думку, "замовили". А після початку пандемії коронавірусу до цього ще додалися вимоги до НБУ зменшити облікову ставку. 
  • Команда Національного банку закликала припинити здійснювати політичний тиск на їхню роботу не на словах, а діями.

Відео Відставка голови НБУ: які наслідки для економіки України

Відставка голови Національного банку України – топ-тема останньої доби. Наслідки, про які говорять абсолютно різні люди – від депутатів до експертів – настільки різні, що остаточно збагнути, що ж відбудеться з економікою України, дуже складно. 

Відставка голови НБУ: які наслідки для економіки України
Джерело матеріала
loader
loader