Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини
Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини

Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини

У Луцьку 21 липня чоловік захопив автобус із заручниками. Він називає себе "Максим Плохой" і є автором книги "Філософія злочинця". В автобусі перебувають близько 20 осіб, терорист погрожує їм зброєю та вибухівкою.

24 канал зібрав усю інформацію, що наразі відома про подію. Ми постійно доповнюємо цей матеріал.

Що сталося?

У самому центрі Луцька біля Театрального майдану зранку 21 липня стоїть рейсовий автобус із частково вибитими шибками. Автобус захопив терорист і сам повідомив про це у поліцію.

Він погрожує підірвати себе і людей, зазначає, що має гранати і автомат. Точна кількість осіб-пасажирів, які перебувають всередині – невідома. Поліція спершу зазначала, що їх близько 20. СБУ оперує меншою цифрою у 10 осіб. 

Де стоїть автобус із заручниками – приблизне місце на карті

Перші фото з місця захопленого автобуса у Луцьку / Фото "Волинських новин" і "Суспільного Волинь"

 

Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 1 Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 2 Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 3 Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 4 Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 5 Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 6

Очевидці чули постріли і звуки розбитих вікон. Чи постраждав хтось у автоматній черзі – поки невідомо.

У Луцьку чоловік захопив автобус – відео автоматної черги пострілів (18+)

Попереджаємо! На відео присутня ненормативна лексика

В ексклюзивних коментарях від родичів заручників 24 каналу вдалося з'ясувати, що усі телефони у тих, хто перебуває всередині автобуса, терорист забрав. Він здійснив декілька дзвінків рідним своїх "бранців" із вимогою дослухатися до його вимог. У разі непокори терорист погрожує підірвати автобус.

Маршрут автобуса

Голова правління волинський перевізників Інеса Корнейчук у коментарі Волинь.пост розповіла, що автобус їхав із Ковеля через Луцьк у напрямку сіл Мар'янівка і Краснилівка Горохівського району.

У Луцьку на цей маршрут продали лише два квитки, однак водій ймовірно брав людей і по дорозі без квитків. З Луцька транспорт відправився о 8:20 ранку. Після 9 ранку зв'язок із водієм автобуса зник.

Як саме терористу вдалося його захопити і чому він попрямував у центр Луцька – наразі невідомо.

Куди прямував автобус – дивться маршрут на карті


Що відомо про нападника

Чоловік, який захопив заручників у Луцьку перебував у місцях позбавлення волі. Він називає себе "Максим Плохой", має відповідні сторінки у соцмережах. Звісно, "Плохой" – це його псевдонім. 

Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 7
Максим Плохой за кілька годин до захоплення виклав відео у ютуб-канал / Скриншот

Інформаційне агентство "Волинські Новини", повідомляє, що насправді його ім'я Кривош Максим Степанович. Він має прописку у місті Дубно на Рівненщині.

Журналіст Максим Благовірний розповів 24 каналу, що Плохої мешкав на вулиці Львівській у Луцьку.

Яка ще інформація є про Максима Плохого

  • Максим Плохой начебто раніше відсидів 6 років у в'язниці. Принаймні, так він написав у своїй автобіографічній книзі.
  • Він розповідає, що потрапив у колонію у 18 років. Сидів у Дрогобичі Львівської області.
  • Там неодноразово конфліктував з тюремним керівництвом, за що отримував побої.

У твіттері цей чоловік 21 липня привітав усіх з днем антисистеми і заявив, що "держава – це перший терорист". 

Книга "Філософія злочинця"

Антон Геращенко повідомляє: в інтернеті за авторством "Максим Плохой" є книга "Філософія Злочинця", яка описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя. Геращенко наводить уривок із книги.

Мене 15 років виправляють, але я не виправився, а скоріше навпаки – я ще більше став тим, ким я є. Чому? Тому, що я справляюся з самим собою і тому не виправляюся іншими. Тому, що я не продаю себе страхом. Мене можна вбити, але це не виправить. Злочинець – це глибина і не може не бути їм той, у кого вона є. Особа Бога – в дзеркалі…
– наводить цитату Геращенко.

За інформацією з відкритих джерел, книга "Філософія злочинця" вийшла друком у Луцьку в 2014 році. Вона описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя.

Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 8
Сторінку у Вконтакте Плохой так і підписав – "автор книги Філософія злочинця"

Які вимоги "Максима Плохого"

Терорист, який захопив заручників у центрі Луцька і погрожує їх підірвати, називає себе Максимом Плохим. Цей чоловік у соцмережах розмістив свої головні вимоги.

  • Він вимагає, аби глави судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков записали і виклали в ютюбі заяви про те, що саме вони – терористи в законі. У його списку людей, що мають це зробити, такі прізвища: Філарет, Епіфаній, Онуфрій, Шевчук, Аваков, Порошенко, Пінчук, Медведчук і Коломойський та інші.

Усі викладають в соцмережі на свої сторінки і ютуб відеозвернення з текстом "Я… прізвище, ім'я, по батькові, терорист у законі". 

  • Зеленський, за вимогою терориста, має опублікувати відеозвернення з текстом фільм "Земляни 2005 року". Дивитися усім.

Луцьк терорист
Вимоги Максима Плохого до влади / Скриншот його твітта

Зауважимо, що свої повідомлення у твіттері зловмисник пише прямо під час перемовин із правоохоронцями, перебуваючи в автобусі із заручниками. Він навіть телефонував журналісту Юрію Бутусову і висував свої вимоги.

Одна з основних – хоче, щоб інформацію більше висвітлювали журналісти і щоб влада на неї активніше реагувала.

Рекомендації поліції 

З огляду на небезпечну ситуацію, усіх місцейих просять не покидати приміщень і не йти у сторону центру Луцька. "Просимо жителів Луцька для власної безпеки залишатись вдома чи на робочих місцях", – зазначили в СБУ.

Правоохоронці зазначають: терорист моніторить інфопростір та більшість інформації про заходи, які зараз проводять спецпризначенці, є таємною.

У центрі Луцька майже за годину після захоплення автобуса з'явилися щільні ланцюги правоохоронців у повній амуніції. Окрім того, вулицями вже курсує бронетранспорт.

Захоплення заручників у Луцьку: все, що відомо наразі, останні новини - Фото 10
Бронетранспорт у центрі Луцька
 / Фото з телеграм-каналу ХС-Харьков

Речниця СБУ Олена Гітлянська у коментарі 24 каналу зазначила, що інформацію не можуть розповсюджувати з погляду безпеки.

     Ця людина стежить за новинами, тому слід бути дуже обережними з висловлюваннями. Наразі немає точної інформації щодо кількості заручників, адже це простий рейсовий автобус, у якому одразу і купують білети у водія. Людей, попередньо, – від 10 до 20,
– зазначила Гітлянська.           

Реакція влади 

На місце події терміново вилетів міністр МВС Арсен Аваков. Правоохоронці зазначають: наразі робиться усе, щоб встановити із терористом контакт та уникнути жертв.

Президент Зеленський на своїй фейсбук-сторінці написав, що тримає подію під особистим контролем. Робиться усе, аби уникнути жертв і вийти на переговори із нападником.

 

Теги за темою
Володимир Зеленський Новини України поліція Антон Геращенко Вероніка Климська
Джерело матеріала
loader
loader